RSK ÚK doporučuje projekty RUR a SYNERGYS

Regionální stálá konference Ústeckého kraje doporučuje další 2 strategické projekty v rámci OPST. Projekty partnerů RUR – Ústecká univerzita a SYNERGYS – Univerzita Karlova, se zaměřují na geotermální energii a základní školství.


Ve dnech 13. března 2024 se v prostorách Inovačního centra Ústeckého kraje konalo 44. zasedání Regionální stálé konference Ústeckého kraje (RSK ÚK). Během této události bylo doporučeno k projednání na Výběrové komisi Státního fondu životního prostředí další dva strategické projekty v rámci Operačního programu Spravedlivá transformace (OPST).

Jedná se o projekty partneřů RUR – Region univerzitě, univerzita regionu, kterým je Ústecká univerzita, a projekt SYNERGYS, jehož nositelem je Univerzita Karlova. Tyto projekty jsou navrženy tak, aby navázaly na projekt Transformačního centra Ústeckého kraje, který již dříve získal podporu jako první strategický projekt v rámci OPST.

Radní Ústeckého kraje pro oblast přípravy a realizace projektů, Iva Dvořáková, poznamenala, že projekt SYNERGYS má značný potenciál z hlediska využití geotermální energie: 'Geotermální energie by mohla být jedním z klíčových témat pro budoucí OPST 2.0. V městech je obrovský prostor pro využití geotermální energie. V budoucnosti by mohl tento zdroj poskytovat obyvatelům levnější dodávky tepla.'

Během zasedání byla též probíráním o podpoře základních škol v rámci OPST. Mezi plánované výzvy pro první pololetí roku 2024 patří Posílení sociální stability v Ústeckém kraji a Podpora zaměstnanosti, kterou bude řídit Úřad práce České republiky. Další informace o strategických projektech OPST lze nalézt na webových stránkách RSK ÚK.

Na zasedání předsedající hejtman Jan Schiller, náměstkyně hejtmana Lubomíra Mejstříková a krajská radní Iva Dvořáková diskutovali o možnostech další podpory a realizace projektů v rámci Operačního programu Spravedlivá transformace. Účastníci se shodli na tom, že úspěch těchto projektů bude mít zásadní vliv na sociální a ekonomický rozvoj Ústeckého kraje.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Ústí nad Labem

Hlavní zprávy