Miliarda pro vědu a výzkum: Ústecký kraj jedná o podpoře projektů

Výzkumně-vzdělávací platforma Ústeckého kraje jednala o podpoře projektů aplikovaného výzkumu. Spolupráce mezi univerzitami a výzkumnými centry přináší příležitosti pro studenty a zvyšuje konkurenceschopnost kraje.


Na krajském úřadě se konalo důležité jednání Výzkumně-vzdělávací platformy Ústeckého kraje. Setkání se zúčastnili radní Iva Dvořáková, představitelé Ministerstva životního prostředí, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Technologické agentury České republiky, Českého vysokého učení technického v Praze, Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP) a další důležití zástupci. Hlavním tématem jednání byla podpora projektů aplikovaného výzkumu v rámci Operačního programu Spravedlivá transformace.

Účelem setkání bylo projednat s Ministerstvem životního prostředí podmínky a harmonogram výzvy pro projekty zaměřené na podporu vědy a výzkumu. Radní Iva Dvořáková uvedla: „V Ústeckém kraji jsou připravené projekty na podporu vědy a výzkumu, jak krajské univerzity – UJEP, tak i dalších regionálních výzkumných center. Je pozitivní, že tyto projekty spolupracují s univerzitami mimo náš kraj, čímž přitahujeme výzkumníky do našeho kraje prostřednictvím zapojení fakult jiných vysokých škol. Tato spolupráce přináší zajímavé příležitosti pro studenty a doktorandy UJEP.'

Dvořáková dále uvedla, že výzkumné projekty zvýší spolupráci s firmami v kraji a jedná se o podporu až do výše 1 miliardy korun pro projekty na podporu vědy a výzkumu v Ústeckém kraji z Operačního programu Spravedlivá transformace.

Spolupráce mezi univerzitami, výzkumnými centry a dalšími subjekty je klíčová pro posílení vědecké a výzkumné kapacity Ústeckého kraje. Společným úsilím se podařilo připravit projekty, které mají potenciál přispět ke zlepšení životního prostředí, rozvoji vzdělání a inovacím v oblasti technologií. Výsledkem těchto snah bude nejen zvýšení konkurenceschopnosti kraje, ale také příležitosti pro mladé talenty, kteří zde získají podporu pro svůj další vědecký a odborný rozvoj.

Úspešná realizace projektů a jejich pozitivní dopad na Ústecký kraj bude záviset na úzké spolupráci všech zúčastněných subjektů, jejich nasazení a koordinaci během celého procesu. Jednání Výzkumně-vzdělávací platformy poskytlo pevný základ pro další pokrok v oblasti aplikovaného výzkumu a dále posílilo vazby mezi univerzitami, výzkumnými centry a dalšími partnery.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy