Spolek oživuje část zchátralého zámku

0

Spolek Via Levamente, rekonstrukce zámku, financování 24 milionů korun, expozice o době Sámově, hudební akce Pětifest, blog, region24


Spolek Via Levamente úspěšně obnovil část zchátralého zámku Pětipsy mezi Žatcem a Kadaní z 16. století, který zakoupil v roce 2012. Po financování od různých zdrojů činících 24 miliony korun provedl spolek rekonstrukci poloviny zámku.

Zámek z 16. století, který má za sebou hluboké historické vrstvy, představuje nyní příběh úspěšné obnovy a revitalizace. Celkový majetek, který koupil spolek Via Levamente v roce 2012 za tři miliony korun, se do té doby nacházel v katastrofálním stavu. 'Stavební firma skvěle trpěla,' uvedla Lenka Kodečová z Via Levamente, která se podílí na opravách interiérů zámku.

Tato renesanční stavba, pocházející ze 16. století, byla postavena na základech původní pevnosti ze 13. století. Po bitvě na Bílé hoře byl zámek vlastněn klášterem Thunů, kteří jeho rozvoj a rozšíření umožňovali. Nicméně, přestože sloužil jako hospodářské sídlo, v roce 1872 jej získala rodina Hodků, slavní cukrovarníci. Tento objekt patřil Hodkovým až do jeho znárodnění v roce 1948, kdy začala jeho demise. Cenné předměty byly systematicky odstraněny a stavba začala postupně chátrat.

Via Levamente nejprve musela tuto památku stabilizovat a zabránit dalšímu rozpadu. V roce 2021 získal spolek 24 milionů korun z Fondů EHP a Norska a vyhlásil soutěž na rekonstrukci poloviny zámku. Celkové náklady na obnovu se nakonec vyšplhaly až k 40 milionům korun. Finanční pomoc přišla také od Ministerstva kultury, Ústeckého kraje a příspěvky několika firem a malých dárců.

Interiéry jsou nyní obnoveny a připraveny k instalaci expozice o době Sámově. 'Chceme ukázat návštěvníkům, jak vypadalo středověké životní prostředí a jaké byly obchodní praktiky,' řekla Kodečová. Očekává se, že expozice bude otevřena v srpnu a bude obsahovat rekonstrukce života Slovanů, Sámovu trůnu a mnoho dalšího.

Kromě toho plánuje spolek oživit zámek pomocí hudební akce nazvané Pětifest, jejíž třetí ročník se uskuteční 11. května. I přesto, že druhá polovina zámku zůstává uzavřená, Plány na její obnovu jsou již připraveny.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář