Expertní workshop na téma podmínky bydlení (nejen) pro Ukrajince v regionu Ústí nad Labem

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) zorganizovala v Ústí nad Labem expertní workshop zaměřený na společnou diskusi o podmínkách na ubytovnách v Ústeckém kraji. U jednoho stolu se sešli zástupci státní i regionální správy, neziskové organizace působící v regionu i samotní zástupci ukrajinské diaspory. Výstupem jednání byla shoda na zřetelné potřebě identifikovat vhodné ubytovny a aktivně komunikovat s obyvateli ohledně situace po 1. září 2024.


Expertní workshop, který se 11. dubna 2024 uskutečnil v hotelu Clarion v Ústí nad Labem, zorganizovala česká kancelář Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Mezi účastníky workshopu patřili zástupci Krajského úřadu Ústeckého kraje, Magistrátů měst Teplice, Děčín, Chomutov, Městského úřadu Rumburk, Ministerstva vnitra, Ministerstva práce a sociálních věcí, Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí, pracovníků přímé péče neziskových organizací působících v kraji a ukrajinské diaspory. Na workshopu byla zmapována současná situace a praxe ubytování pro držitele dočasné ochrany v Ústeckém kraji.

Účastníci workshopu identifikovali hlavní problematické oblasti, zejména nedostatečnou kapacitu nejen v rámci ubytování, a vyjadřují obavy nad tím, jaká nastane situace po 1. září 2024, od kdy se doba nároku na bezplatné státní humanitární ubytování zkrátí na 90 dní od udělení dočasné ochrany a nově tato změna bude platit i pro zranitelné osoby. Zranitelné osoby, které žijí v humanitárním ubytování déle než 150 dní, už jej nebudou moci od září využívat zdarma – budou muset toto ubytování buď opustit, nebo se dohodnout s ubytovatelem na platbě nájemného.

Velký význam workshopu také představovala výměna příkladů dobré praxe, které účastníci nashromáždili za poslední dva roky od zahájení otevřené invaze Ruska na Ukrajinu. Oceněno bylo zejména mapování bytové situace neziskovými organizacemi, provázání neziskového sektoru a sociálních pracovníků se státní správou, garantované bydlení bez kaucí a rekvalifikování sociálních pracovníků.

Výsledkem workshopu je zřetelná potřeba identifikovat vhodné ubytovny a aktivně komunikovat s obyvateli ohledně situace po 1. září 2024. Dále se klade důraz na posílení péče v terénu, nezbytnost koordinace mezi obcemi, kraji a ministerstvy a prevence závislosti na státní pomoci. Současně je nutné zajistit připravenost ubytování pro zdravotně znevýhodněné jedince a zapojení klientů do procesu jejich řešení.

Zdroj textu a fotografií: TZ Mezinárodní organizace pro migraci

Fotogalerie
Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Ústí nad Labem

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024