Plánovaná výstavba nádrží pro umělé zasněžování

Plány na výstavbu tří nádrží pro zachycení přebytečné vody během dešťů a její pozdější využití na umělé zasněžování byly oznámeny. Nádrže by měly být dokončeny do roku 2027 a zvýšily by kapacitu na 242 tisíc metrů krychlových vody.


Počet dnů vhodných pro přirozené zasněžování se neustále snižuje. Tato situace ztěžuje udržitelnost horské turistiky a souvisejících služeb, která je tak vázána na kvalitu zimy a je závislá na výrobě technického sněhu.

Výsledkem této situace je rozhodnutí zvýšit kapacity sněhoměrných stanic, jak poznamenala mluvčí střediska Hana Hoffmanová. Tuto revizi lze uskutečnit díky retenčním nádržím, které umožňují zachycení přebytečné vody během období dešťů a její uchování pro pozdější použití v procesu výroby sněhu.

Hoffmanová zdůraznila, že tento plán zahrnuje vytvoření tří nádrží s celkovou plochou 3,3 hektaru, které by mohly pojmout až 242 tisíc metrů krychlových vody. To by se výrazně odrazilo na stávajících kapacitách, které jsou nyní odhadovány na zhruba 70 tisíc metrů krychlových vody v menších retenčních nádržích.

“Nádrže by měly zachytit povrchovou vodu, která by jinak odtékala pryč. Voda bude tedy pouze 'vypůjčována' a poté vrácena zpět do krajiny. Uzdržení vody v krajině má mnoho pozitivních dopadů na přírodu a její mikroklima,' doplnila Hoffmanová.

Kromě systému tří nádrží se plánuje i vybudování čerpací stanice s chladicí věží a trafostanicí. Celkové náklady na tento projekt stále(zatím) nevíme, i když se očekává, že celková investice, včetně doprovodných technologií, určitě překročí 100 milionů korun.

Investice jsou však považovány za nezbytné pro udržení horské turistiky, včetně všech přínosů pro okolní města a budoucí generace. Plán je v současné době podroben posouzení relevantními orgány. Jelikož nádrže mají být umístěny v oblasti, kde roste les, je nutné provést odlesnění.

Pokud investor získá potřebná povolení, stavba by se měla začít v příštím roce, s očekáváním jejího dokončení v roce 2027.

Přechod z zimy do léta je také velmi očekáván, s průvodci a cyklisty nahrazujícími lyžaře, zatímco visící lanovky nabízí nádherný pohled. Trail Park má k dispozici 30 kilometrů stezek a zhruba 70 kilometrů značených tras pro horská kola.

Pro zkušené bikery jsou připraveny nové prvky, které zlepšují jízdní zážitek, zatímco začínající cyklisté mohou testovat svoje dovednosti v pumptracku. Malí návštěvníci mohou projevit svou energii v trampolínovém centru.

“Na trailu Baron budou nově hladké povrchy, tři dřevěné wallridy pro větší dojem z jízdy a hlavně pro bezpečnější průjezd ostrými zatáčkami. Přidány byly také nové boule a odrazy. Trasu DH jsme lehce upravili, stejně jako dvě sekce Rubin trailu a pokračovat budeme na Azuru,' řekla Hoffmannová, i když se nové náplně trestají účastí na ilegální trať, která je jednou z 10 nejoblíbenějších tratí v Evropě.

K oslavě otevření letní sezony v Trail Parku na Klínovci bude v sobotu probíhat show s několika závody, které jsou rozděleny podle věku a obtížnosti. Večerní zábava bude pokračovat s laserovou show.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Ústí nad Labem

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024