Výstava starých kol a cyklistických kuriozit láká do Loun

Lounská výstava "Vysoké kolo a nemravná baronka" představuje začátky cyklistiky v regionu i v celostátním měřítku. Expozice zahrnuje historické artefakty, vysoké kolo, český model Favorit a příběh průkopnice dámské cyklistiky, baronky Boženy Audrlické. Výstava trvá do 7. dubna.


Ve městě Louny, známém svým historickým centrem, se v poslední době odehrává výstava s názvem 'Vysoké kolo a nemravná baronka'. Tato výstava se zaměřuje na začátky cyklistiky v regionálním i celostátním měřítku. Expozice představuje několik historických cyklistických artefaktů, které se datují až do 19. století, stejně jako kuriozity z oblasti cyklistických doplňků.

Mezi nejvýznamnější exponáty patří vysoké kolo. Toto kolo umožnilo rychlejší jízdu než jeho předchůdci, nicméně jeho praktickou použitelnost značně omezovala velká míra nebezpečí. 'Je na ně krásný pohled, jízda je to nádherná, ale také značně nebezpečná. Nasednout či sesednout z vysokého kola bylo dost náročné. I proto je brzy nahradila kola podobná těm současným, kterým se říkalo bezpečníky“, podotkl kurátor výstavy Jan Vostřel.

Výstava se také zaměřuje na českou cyklistickou legendu, kolo Favorit. Tento model byl známý zejména svojí spolehlivostí a odolností, díky kterým se značně rozšířil po celém tehdejším Československu.

Mnoho pozornosti je věnováno také začátkům cyklistické éry v Lounech. Jak uvádí Jan Vostřel: 'Louny byly v tomto směru ospalé. Zatímco v okolních městech už cyklistické spolky existovaly, v Lounech první cyklistický klub vznikl až v roce 1891“.

V rámci výstavy je zobrazen také příběh baronky Boženy Audrlické. Tato žena byla průkopnicí v oblasti dámské cyklistiky a její pokrokový přístup k tomuto sportu vyvolával v tehdejší společnosti nemalé kontroverze. Jejím zásluhám je však připisován vznik prvního lounského cyklistického klubu.

Pro milovníky historie a cyklistiky je výstava skvělou příležitostí prohlédnout si unikátní exponáty i z pozice českého prostředí. Výstava potrvá do 7. dubna a je určena pro všechny věkové kategorie.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Ústí nad Labem

Hlavní zprávy