Co bude s ruinou hotelu Máj?

Primátor Ústí nad Labem, Petr Nedvědický, hledá řešení pro problémové objekty a pozemky, na nichž město vynakládá významné sumy. Jedná se například o ruinu hotelu Máj nebo domy v Předlicích. Zvažuje se zvýšení daně z nemovitostí pro majitele těchto objektů.


Primátor města Ústí nad Labem, Petr Nedvědický (ANO), se vyjádřil k problémovým objektům a pozemkům, na které město nese znatelné výdaje. Případem na špici je dlouholetá ruina hotelu Máj, považovaného za útočiště bezdomovců a drogově závislých, a domů voci v Předlicích na Skládské ulici, kde město utrácí vysokou sumu za likvidaci odpadu.

'Z hlediska našeho rozpočtu jsou tyto výdaje malé, ale pošlou silný signál k občanům, že město je odhodláno řešit problematické oblasti. Jsme předmětem neustálé kritiky za to, že nedokážeme přesvědčit majitele nemovitostí, kteří se o své objekty nestarají, aby převzali odpovědnost,' uvedl Nedvědický. Na čtvrtečním zasedání zastupitelé odsouhlasili návrh městské vyhlášky. V následujících dvou měsících budou zvažovány připomínky občanů a majitelů pozemků.

Zvýšení daně z nemovitostí pro problematické majitele pozemků se rozebírá. Avšak, budoucí postup bude jasný až po zasedání v červnu. Podle Nedvědického byly problematické nemovitosti a pozemky identifikovány ve spolupráci s městskými částmi, integrovaným záchranným systémem a městskou i státní policií. 'V případě Skládské ulice majitelé nepodnikají nic konkrétního pro zlepšení životních podmínek nájemníků nebo odstraňování odpadu z domů,' dodal primátor.

Vnitroblokový úklid pouze v této ulici stál město v roce 2018 hamotem 3,5 milionu korun, a situace se nelepší. Nedvědický je přesvědčen, že nárůst daně za nemovitost by majitelé přiřadili k platbě za nájem. 'Stát vyjádřil svou vůli bránit pokračování zneužívání veřejných prostředků. Je na městě, aby si stát uvědomil svou odpovědnost a rozumně reagoval,' uvedl primátor.

Je třeba zmínit také nebezpečnou situaci hotelu Máj. Tato nemovitost je opuštěná, nezabezpečená a je zásahovým místem pro hasičské týmy. Město už navrhuje demolici. Nedvědický se vyjádřil: 'Stavební úřad vydal demoliční výměr, ale majitel se proti němu odvolal.'

Návrh na zvýšení daně z nemovitosti podpořili i opoziční zastupitelé, kterým však nedělají radost vyhlídky na soudní spory s majiteli nemovitostí. 'Materiál je zpracován tak, že může být úspěšně napadený majiteli nemovitostí. Dáme jim příležitost napadnout naše rozhodnutí u soudu,' poznamenal opoziční zastupitel Martin Krsek (PRO! Ústí).

Jak uvedl Krsek, město by mělo zvážit zvýšení koeficientu daně pro obchodní řetězce nebo průmyslové areály města. 'Můžeme také snižovat daňový koeficient pro ty, kteří bychom chtěli podpořit - jako jsou majitelé kulturních památek čelící vysokým nákladům na opravy,' dodal Krsek. Avšak primátor Nedvědický takovou možnost zatím nebere v potaz.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Ústí nad Labem

Hlavní zprávy