Skandál v lounském soudu: 17 milionů zpronevěřil

Z pracovníka Okresního soudu v Lounech se vyšetřuje podezření ze zpronevěry 13 milionů korun. Muž pracoval jako účetní a měl na starosti financování soudu. Případ si vyžaduje pozornost veřejnosti kvůli obrovské částce a povaze zaměstnání podezřelého. Ministerstvo vnitra připravuje opatření k zabránění podobných případů.


V nevídaném případu ze soudu v Lounech mají policie a státní zástupci plné ruce práce, neboť dochází k vyšetřování účetního Okresního soudu, který je podezřelý ze zpronevěry 13 milionů korun ze svěřených finančních prostředků. Případ přitahuje velkou pozornost veřejnosti vzhledem k obrovské částce a povaze zaměstnání podezřelého.

Vyšetřování je na začátku. 'Mohu potvrdit pouze to, že probíhá vyšetřování závažného kriminálního jednání zaměstnance Okresního soudu v Lounech,' uvedla pro českou justici Lenka Ceplová, šéfka Krajského soudu v Ústí nad Labem, pod který Okresní soud Louny spadá. Kauzu dozoruje Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem. 'Za současného stavu trestního řízení mohu pouze konstatovat, že státní zástupce krajského státního zastupitelství dozoruje trestní řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu zpronevěry a dalších trestných činů, jichž se měla dopustit osoba či osoby zaměstnané u Okresního soudu v Lounech v souvislosti s nakládáním se svěřenými finančními prostředky,' potvrdila náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová s tím, že další podrobnosti v tuto chvíli není možné sdělit. Vedení lounského soudu se k případu nevyjádřilo. Případ nekomentovala ani policie.

Podle informací české justice muž pracoval na lounském soudu jako účetní, na starost měl rozpočet i financování a zastupoval hospodářku soudu. Muž je údajně vyšetřován na svobodě. Ministerstvo vnitra připravuje opatření, aby se obdobný případ již nemohl opakovat. Podle jeho mluvčího Vladimíra Řepky neselhal systém, ale jednotlivec. Muž si prý počínal tak šikovně, že si nikdo dlouho nevšiml, že peníze z účtu lounského soudu mizí právě na jeho účty. 'V tomto případě se jednalo o sofistikovanou trestnou činnost páchánou od roku 2019, která při běžných kontrolách vedením soudu ani ministerstvem financí nemohla být odhalena,' vysvětlil Řepka.

Tento šokující případ znovu upozorňuje na důležitost interních kontrol a transparentnosti při nakládání s veřejnými finančními prostředky. Veřejnost je nyní oprávněně znepokojena možností dalších podobných zpronevěření v jiných státních institucích. Předběžná opatření Ministerstva vnitra a důkladné vyšetřování případu jsou klíčové pro zajištění důvěry veřejnosti v právní a soudní systém.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy