Přestavba kanalizace, nová parkování a zeleň v Dlouhé ulici

Revitalizace Dlouhé ulice v Litoměřicích začne rekonstrukcí kanalizace, vodovodu a plynových rozvodů v červnu, trvající do poloviny 2025. Projekt zahrnuje výměnu povrchů silnic a chodníků, uspořádání parkovacích ploch a přidání vodních ploch. Cílem je oživení centra města a zachování historického charakteru.


Pod názvem 'Kamenná dlažba místo asfaltu, méně parkovacích míst: Centrum Litoměřic se změní' přinášíme novinky o plánované revitalizaci Dlouhé ulice v městě Litoměřice. Celý projekt je zaměřen na kompletní přepracování ulice, která projde nejen výměnou povrchů chodníků a silnice, ale také uspořádáním parkovacích ploch a přibude i vodní plochy. Vše začne rekonstrukcí kanalizace, vodovodu a plynových rozvodů, která je nezbytně nutná a přijde do centra města již letos v červnu a potrvá přibližně do poloviny roku 2025.

Tyto stavební práce budou náročné, neboť kanalizace vede ve větší hloubce pod vozovkou, kterou bude nutné rozkopat. V roce 2025 zaháji rekonstrukci potrubí plynaři, přičemž tato část bude trvat zhruba půl roku, jak uvádí vedoucí odboru územního rozvoje Venuše Brunclíková. Celý impulz k akci je zásadní pro město, které se rozhodlo využít příležitosti k proměně Dlouhé ulice.

Jedním z cílů projektu je nahradit asfalt na silnici a zámkovou dlažbu na chodnících kamennou dlažbou ze žulových kostek, která je typická pro městskou památkovou rezervaci v Litoměřicích. Změna povrchu by měla zpříjemnit procházky po ulici a také přispět k zachování historického charakteru města.

Urbanistická studie navrhuje také redukci parkovacích míst, která bude zahrnovat vytvoření takzvaných parkovacích ostrůvků s 26 místy, což je o dvě místa méně než dříve. Dalších sedm míst bude vyhrazeno jako stání pro zásobování. Autoři studie tvrdí, že větší prostor pro pěší bude přínosem pro obyvatele i návštěvníky města.

Součástí revitalizace budou také změny ve zeleni. Vysoké stromy stávající aleje budou vykáceny kvůli zasahování kořenů do ochranného pásma vodovodu a nahrazeny novou výsadbou jilmů New Horizon s hustou korunou. Architekt přislíbil, že tato změna bude přínosem pro prostředí Dlouhé ulice.

Kromě nově navržených alejí bude projekt zahrnovat také květinové zahrady. Ty budou měnit svůj vzhled podle ročních období a tím přispívat k barevné pestrosti města. Změny v zeleni, vodních prvcích a parkovacím řešení se městským obyvatelům líbí. Přestože někteří obyvatelé vyjadřují znepokojení z poklesu stinných ploch, většina z nich vnímá projekt jako krásný a nadčasový.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy