Pohonné hmoty v Česku: Rostoucí ceny, oslabující koruna a napětí v Rudém moři

Ceny pohonných hmot v Česku rostou z důvodu oslabování koruny vůči dolaru a geopolitického napětí v oblasti Rudého moře. Průměrná cena benzinu Natural 95 dosáhla 37,68 Kč za litr, nafta zdražila na 37,78 Kč za litr. Dopravní a logistické firmy musí přizpůsobit své náklady a ceny aktuální situaci.


Ve posledních týdnech Čeští řidiči pociťují zvýšené náklady, které souvisejí s vyššími cenami pohonných hmot. Za tímto výrazným růstem cen benzinu a nafty stojí především oslabování koruny vůči dolaru, ale i geopolitické napětí v oblasti Rudého moře.

Stále se zvyšující ceny benzinu Natural 95 a nafty zasáhly nejen domácnosti, ale také dopravní a logistické firmy, které jsou nuceny přizpůsobit své náklady a ceny služeb aktuální situaci. Průměrná cena benzinu Natural 95 dosáhla 37,68 Kč za litr, zatímco nafta zdražila na 37,78 Kč za litr. Očekává se, že v příštím týdnu dojde k dalšímu zdražení kolem 50 haléřů.

Oslabování koruny vůči dolaru je způsobeno nedávným poklesem hodnoty akcií na světových trzích, což vedlo ke zvýšení cen ropy Brent v korunovém vyjádření o více než 7 % od začátku února. Zároveň cena ropy Brent v dolarovém vyjádření vzrostla o 3,4 %. Ropný sektor tak zaznamenává zdražení jak v korunách, tak v dolarech.

Problematiku zvyšujících se cen pohonných hmot komplikuje i situace okolo Rudého moře. Jemenské povstalce útočí na obchodní plavidla, včetně tankerů s ropou, což způsobuje změny v jejich plavebních trasách a delší dobu přepravy ropy. Tento fakt také přispívá k celkovému zdražení ropy a následně pohonných hmot.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank, Lukáše Kovandy, Ph.D., mohou Čeští řidiči očekávat, že ceny pohonných hmot budou v nadcházejícím období dále růst. Situace v oblasti Rudého moře stále představuje významný faktor, který ovlivňuje světové ceny ropy, a není zde zatím žádný náznak rychlého uklidnění situace. Vývoj na finančních trzích, oslabování koruny a pokračující napětí v Rudém moři budou hrát klíčovou roli při určování cen pohonných hmot na českém trhu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy