Pohonné hmoty brzy znovu zdraží

Ceny pohonných hmot v České republice pravděpodobně brzy vzrostou kvůli několika faktorům, jako je omezení produkce ropy OPEC, rostoucí globální poptávka, zejména v USA, a geopolitická situace. Slabší dolar také zvyšuje poptávku po ropě.


Ačkoliv ceny pohonných hmot v České republice během posledních týdnů měly směřovat dolů, doba zlevňování se nyní zdá být u konce. Nejenže se již brzy očekává růst cen, ale experti navíc upozorňují na několik faktorů, které pravděpodobně následně ceny ještě více potlačí nahoru.

Prvním z těchto důvodů je pokračování omezení produkce ropy ze strany kartelu OPEC. Tento krok je plánován minimálně do poloviny roku, přičemž se k němu patrně připojí i další členské země, jejichž těžba zatím překračuje limity. Druhým faktorem je rostoucí globální poptávka po palivech, která je nejvýraznější zejména v USA, kde se již nyní zaznamenává nižší zásoba ropy než obvykle.

Třetím důvodem je takzvaná 'backwardation', což je stav, kdy obchodníci jsou ochotni platit prémii za rychlé dodání ropy. To je považováno za signál silné poptávky a napětí na trhu. Tato situace se zhoršuje od začátku roku. Dalším,čtvrtým faktorem, který může ovlivnit ceny, je geopolitická situace. Útoky Ukrajiny na ruské rafinérie, stejně jako pokračující útoky jemenských povstalců na ropné tankery, stupňují geopolitické napětí.

Pátým důležitým faktorem je postupné doplňování strategických ropných zásob ze strany Bidena administrativy. Tím se brání propadu cen ropy. A nakonec, šestým důvodem je oslabení dolaru po oznámení snížení základní úrokové sazby v USA. K oslabení dolaru přispívá i normalizace měnové politiky v Japonsku, což zpevňuje jen. Slabší dolar zpravidla zvyšuje poptávku po ropě.

Suma sumárum se zdá, že situace na světovém ropném trhu se vyvinula ve prospěch zvýšení cen pohonných hmot. I přesto, že česká koruna by mohla vůči dolaru dále sílit a čínská ekonomika, největší světový dovozce ropy, se stále brzdí, ani tyto faktory pravděpodobně nezabrání růstu cen těchto hmot v České republice. Proto by se řidiči měli již nyní připravit na brzké zdražování.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Ústí nad Labem

Hlavní zprávy