Diamo propustí stovky zaměstnanců

Státní podnik Diamo oznámil plány na propuštění až 430 zaměstnanců a sloučení několika závodů. Tyto kroky by měly přinést roční úsporu 400-500 milionů Kč. Hlavní činností firmy zůstane provoz sanačních technologií a ochrana životního prostředí.


Státní podnik Diamo, který je známý pro svoji činnost v oblasti sanace následků těžby uranu a ochrany ložisek, oznámil plány na výrazné propouštění a sloučení závodů. Firmu čekají velké změny, protože se chystá propustit stovky svých zaměstnanců po celé České republice a navíc dojde ke sloučení několika jejích závodů.

Z 3450 pracovníků napříč sedmi odštěpnými závody přijde k nejbližšímu konci srpna o pracovní místo až 430 lidí. Dalších 150 neobsazených míst zanikne, jako například na závodě ve Stráži pod Ralskem, kde bude propuštěno dalších 120 lidí. Ve špoře figuruje také zrušení 37 neobsazených míst.

Podle ředitele společnosti, Ludvíka Kašpara, se propouštění bude dotýkat zejména pracovníků z oblasti administrativy, obslužných činností a údržby. Bliže určené informace o tom, kdo konkrétně bude propuštěn, by měli zaměstnanci zjistit v příštím týdnu. Kašpar zdůraznil, že hlavní prioritou firmy Diamo zůstane provoz sanačních technologií, jako je ochrana životního prostředí, zdraví obyvatel a bezpečnost provozu dolů.

Zajímavou změnou je také plán na sloučení několika odštěpných závodů firmy. Ze sedmi současných závodů zbydou pouze čtyři. Konkrétně dojde ke spojení odštěpných závodů v Ostravě a Karviné. Tyto závody jsou zaměřené na správu dolů a sanaci a rekultivaci po hornické činnosti. Stejný osud potká závody v Dolní Rožínce, Příbrami a Chlumci, které se věnují zahlazování následků hornické činnosti.

Co se týče účinků těchto změn na ekonomiku firmy, propouštění a sloučení závodů by měly přinést roční úsporu ve výši 400 až 500 milionů korun. Je to další krok v strategii firmy, která se zaměřuje na specializované služby v oblasti životního prostředí a především na sanaci následků po těžbě uranu, rud a části uhelného hornictví.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Ústí nad Labem

Hlavní zprávy