Stavebnictví začátkem roku kleslo o 5,9%

České stavebnictví začalo rok 2021 s poklesem o 5,9%, hlavně díky komplexní a obtížné stavební legislativě. Na druhou stranu, bytová výstavba zaznamenala nárůst, se 3 498 nových bytů zahájených v lednu, což je o 29,9% více než loni.


Na začátku letošního roku se české stavebnictví znovu ocitlo v útlumu. Podle nejnovějších statistik Českého statistického úřadu (ČSÚ) stavební produkce v lednu meziročně klesla o 5,9 procenta. Tento propad je ještě hlubší než v prosinci, kdy stavebnictví zaznamenalo pokles o 4,6 procenta. V roce 2020 celkově stavebnictví v Česku kleslo meziročně o 2,6 procenta a počet vydaných stavebních povolení byl nejnižší od roku 2015. Naproti tomu v Evropské unii stavební produkce loni podle Eurostatu vzrostla o 2,4 procenta.

Navzdory celkovému poklesu stavebnictví v lednu v České republice hlavně bytová výstavba zachraňovala situaci. Během prvního měsíce letošního roku bylo zahájeno stavět 3 498 nových bytů, což je meziročně o 29,9 procenta více. Praha navíc začala nový rok v tomto ohledu dobře, ČSÚ zaznamenal celkem 931 bytů začatých v rámci zcela nové výstavby. To je nejvíce ze všech krajů. Druhé místo překvapivě obsadil Jihočeský kraj se 418 začatými byty a za ním následoval Plzeňský kraj se 405 začatými byty.

Je však obávané, že letošní rok nepřinese žádnou změnu v negativním trendu českého stavebnictví. Stavební legislativa je hlavním faktorem brzdícím český sektor, a to svou komplexností a obtížností. V polovině roku 2021 má vstoupit v platnost nový stavební zákon pro všechny nové stavby. Podle získaných informací však nový zákon spíše přinese další chaos. Antimonopolní úřad již podruhé zrušil zakázku na digitalizaci řízení, stále nejsou dokončeny prováděcí předpisy a často vázne i školení zaměstnanců stavebních úřadů. Proto se obáváme, že by v druhé polovině roku mohlo dojít dokonce k paralyzaci celého povolovacího procesu.

Zastaralé a dlouho neaktualizované územní plány rovněž komplikují a často dokonce znemožňují novou výstavbu ve velkých městech, včetně Prahy. Současné územní plány se již prakticky vyčerpaly a není kam umisťovat novou potřebnou výstavbu. Dokud nebudou tato zásadní omezení odstraněna, české stavebnictví se jen tak neodrazí ode dna.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Ústí nad Labem

Hlavní zprávy