Oprava unikátní lávky u děčínského zámku: miliony na obnovu historické cesty

Nejstarší zavěšený můstek v ČR v Děčíně je ve špatném stavu. Kompletní oprava, stojící 3,1 milionu korun, začne v květnu a potrvá čtyři měsíce. Renovace zahrne i výměnu dřevěné mostovky a obnovu protikorozní ochrany ocelových prvků.


V květnovém slunci se v České republice skrývá ukrytý klenot - jeden z nejstarších zavěšených můstků v zemi. Tato historická konstrukce, která spojuje dvě části zámeckého parku v Děčíně, však nyní čelí vážným problémům. Dlouhodobě se potýká se špatným stavem a je nutná celková oprava, která začne v květnu letošního roku.

Děčínská mostní konstrukce, postavená v letech 1829-1831, je nyní ve velmi špatném stavu, což oloumuje místní obyvatele i návštěvníky. Město Děčín se proto rozhodlo, že provede opravy, které mají za cíl zachovat kouzlo a historii tohoto jedinečného místa. Celková cena oprav se odhaduje na 3,1 milionu korun, přičemž většina nákladů bude hrazena městem a zbytek spolufinancován Ústeckým krajem.

Vidět ladné oblouky, kamenné sloupy a malované kovové ozdoby na tomto můstku je zážitek sám o sobě. Záběr, který představuje pohled na most z výšky, ukazuje jemné tvary, kterými se řetězy proplétají vzduchem. Každý, kdo sem zavítá, zjistí, že zde panuje nevídaná krása.

Na projektu oprav se budou podílet odborníci z různých oborů, aby byla renovace provedena co nejcitlivěji a s co největším respektem k historické hodnotě stavby. Práce mají začít v květnu tohoto roku a očekává se, že potrvají čtyři měsíce. Během oprav bude můstek uzavřen, ale návštěvnický přístup do zámeckých zahrad nebude nijak omezen. Chodci, kteří si chtějí prohlédnout můstek a zahradu, budou moci využít alternativní cesty, jako je cyklostezka.

Rekonstrukce tohoto skvostu českého inženýrství ukáže, že historické památky mohou sloužit i dnešní generaci, pokud jsou správně udržovány. Opravený můstek bude nejenom pokračovat ve své roli spojení mezi oběma částmi parku, ale také bude lákadlem pro domácí i zahraniční turisty.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy