Kameny zmizelých připomínají tragédii osmi Židů

V Ústí nad Labem bylo položeno prvních osm kamenů zmizelých na památku Židů zavražděných během 2. světové války. Židovská obec Teplice poskytla alternativu vyrobenou členem Unie výtvarných umělců Ondřejem Pisch.


V lednu 2023 bylo v Revoluční ulici v Ústí nad Labem položeno prvních osm kamenů zmizelých, které připomínají osudy Židů zavražděných během druhé světové války. Tato iniciativa byla velkým krokem k uctění památky obětí holokaustu. Jde o certifikované kameny se mosazným povrchem, vymyslené německým umělcem Gunterem Demnigem, které jsou k vidění v řadě měst Evropy. Nicméně, další patnáct kamenů, které byly osazeny v ulicích městské části Střekov v listopadu 2023, má odlišný charakter, a to i vzhledem k jejich nižší ceně.

Kameny zmizelých, neboli Stolpersteine, jsou pomníky ve formě mosazných desek s vyrytými jmény, které mají připomínat tragický osud Židovských obětí nacismu. Německý umělec Gunter Demnig tento projekt zahájil začátkem 90. let a do dnešní doby jich je desítky tisíc po celé Evropě. Na kameny uložené v Ústí nad Labem, konkrétně v městské části Střekov, upozornila opoziční zastupitelka hnutí PRO!Ústí Eva Outlá, která byla iniciátorkou prvotního pokládání kamenů zmizelých ve městě.

Podle Evy Outlé jsou kameny instalované na Střekově napodobeniny originálních Stolpersteinů, které se liší nejen rozměrem, ale i typem použitého písma. Důvodem pro použití těchto alternativních kamenů je prý dlouhá dodací lhůta u originálních Stolpersteinů. Město Ústí nad Labem kontaktuje nadaci Guntera Demniga, avšak dodání patnácti kamenů by trvalo jeden rok, což bylo nepřijatelně dlouhé období.

Židovská obec Teplice proto městu nabídla a zprostředkovala alternativu v podobě Kamenů zmizelých zhotovovaných členem Unie výtvarných umělců Ondřejem Pisch. Situace v Ústí nad Labem se tak podobá situaci v Brně, kde se také vyskytují kameny obou typů.

Eva Outlá argumentuje svoji kritiku tím, že by připomínka obětí zločinného režimu měla být důstojná, avšak instalované kameny vypadají zašle a neodpovídají vyobrazení originálních Stolpersteinů. Navíc se na jednom z kamenů objevila gramatická chyba, která byla reklamována a následně opravena. Cena za patnáct uměle vytvořených kamenů činila 43 500 korun, zatímco cena osmi originálních a licencovaných Stolpersteinů byla 35 500 korun.

Město Ústí nad Labem plánuje pokračovat v pokládání dalších kamenů zmizelých, a mluvčí města uvedla, že dále budou spolupracovat se židovskou obcí na řešení této otázky. V kontextu on-page SEO optimalizace pro klíčové slovo 'Ústí nechtělo čekat na oficiální židovské pomníky, instalovalo levnější verze' můžeme říci, že tento článek přináší unikátní pohled na danou problematiku a je přitom srozumitelný a zajímavý pro širokou veřejnost.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy