28. ročník Vesnice roku: Kdo získá fialovou stuhu?

Ve Senátu ČR byl vyhlášen 28. ročník soutěže Vesnice roku. Soutěž povzbuzuje obce k rozvoji a modernizaci venkova. Letos s inovacemi, jako je nové ocenění fialové stuhy pro inovativní řešení s dotací 300 tis. Kč.


Veřejnost se znovu obracejí svou pozornost k aktualitám ze světa českého venkova, neboť byl ve slavnostním prostředí Senátu Parlamentu České republiky vyhlášen 28. ročník tradiční soutěže Vesnice roku. Tento prestižní program, který dobrovolně podporují různé instituce a jednotlivci, má za cíl upozornit na významné úspěchy a úsilí českých obcí, které směřují k rozvoji a modernizaci venkova. Tisková zpráva byla zveřejněna dne 12. března 2024.

Do letošního ročníku mohou zájemci z celé republiky zaslat přihlášky až do 26. dubna 2024. O účast mohou požádat všechny obce, města i městyse s hlavním předpokladem – maximálním počtem obyvatel do 7 500 a zpracovaným strategickým dokumentem zabývajícím se rozvojem obce.

Hlavním cílem soutěže je povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, propagovat rozmanitost a pestrost programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova. Zároveň soutěž slouží jako platforma pro ocenění aktivit obcí, jejich představitelů a občanů, kteří se účinně snaží vesnici zvelebovat, rozvíjejí místní tradice a zapojují se do společenského života v obci.

Letos se Vesnice roku prezentuje s několika novinkami a inovacemi. Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo nové ocenění v podobě fialové stuhy, která je určena pro inovativní řešení. Kromě prestiže, který ocenění přináší, je fialová stuha spojena také s finančním bonusem ve formě dotace v hodnotě 300 tisíc korun.

To není jediné změna v soutěži, neboť došlo také ke zvýšení finančních částek u ostatních ocenění a stuh. Prestiž soutěže Vesnice roku roste společně s oceněními, a tak vítězové mohou očekávat ještě více výhod. Další novinkou je elektronizace přihlašovacího procesu, což zcela jistě přinese zjednodušení a urychlení přihlášení do soutěže. K účasti v soutěži je nutné uhrazení registračního poplatku.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy