Zubař z Mostu podváděl pojišťovny, škoda 2,3 milionu

0

zubař, falešné zdravotní úkony, podmíněný trest, pokuta, odhalení příbuzným, blog


Mostecký okresní soud odsoudil zubaře, který falešně vykazoval neprovedené zdravotní úkony pojišťovnám. Získal tak 2,3 milionu korun, zejména z Všeobecné zdravotní pojišťovny. Dostal tříletý podmíněný trest s odkladem na čtyři roky a zákaz zastupování firem.

Mostecký okresní soud nedávno vynesl rozsudek nad zubařem, který falešně vykazoval zdravotním pojišťovnám provedené zdravotní úkony, které ve skutečnosti nikdy neprovedl. Cílem bylo klamání pojišťoven, které následně v dobré víře proplatily nepravdivé účty. Celková částka, kterou tímto způsobem získal, dosáhla 2,3 milionu korun, z toho největší škodu, téměř dva miliony korun, způsobil Všeobecné zdravotní pojišťovně.

Stomatolog se dohodl se žalobcem na tříletém podmíněném trestu vězení s odkladem na čtyři roky a po stejnou dobu mu bylo zakázáno zastupovat jakoukoli obchodní společnost. Firma, pod kterou svou praxi provozoval a vystupoval za ni, byla rovněž odsouzena a uložena jí pokuta přesahující půl milionu korun. Zároveň musí pojišťovnám uhradit způsobenou škodu.

Na lékařovy podvody se přišlo poté, co se na policii obrátil příbuzný jedné z jeho pacientek. Vyšetřovatelé byli z výsledků šetření šokováni. Během několikaletého vyšetřování museli vyslechnout stovky pacientů. 'Šlo jednoznačně o ojedinělý případ,' poznamenal policejní mluvčí Václav Krieger.

Podle vyjádření České stomatologické komory (ČSK) o případu nevědí a nemají v plánu jej řešit. Lékař nebyl potrestán za konkrétní profesní selhání, jako je zanedbání péče, takže v poskytování zubařských služeb může pokračovat. 'Informace o tom, že byl tento člen odsouzen, nemáme. Nevíme ani, za jaký konkrétní skutek byl odsouzen a kdy měl být trestný čin spáchán. Obecně platí, že za stejný skutek, za který byl člen Komory odsouzen, není možné jej disciplinárně postihovat, protože by šlo o dvojí potrestání za stejný skutek,' uvedla mluvčí ČSK Veronika Dufková.

Případ odhaluje problém nerovnoměrného rozmístění zubařů, finančních plateb a motivace lékařů. Současný systém zdravotních pojišťoven a kontrolních mechanismů musí být dle odborníků přezkoumán, aby se předešlo podobným podvodům v budoucnu.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář