Obnažil se při videohovoru, byl vydírán

CHOMUTOVSKO - Nedejte podvodníkům šanci k vydírání!


Obnažil se při videohovoru, byl vydírán

CHOMUTOVSKO - Nedejte podvodníkům šanci k vydírání! 

Na jirkovské policisty se před pár dny obrátil muž středního věku, který naletěl neznámé osobě. Ta měla na sociální síti Facebook zřízený profil s fotografií atraktivní ženy, za kterou se vydávala, a zmíněného Jirkovana si přidala do přátel. Pak mu napsala zprávu a začali spolu komunikovat, vyptávala se ho na jeho osobu, jeho život i rodinu. Napsala mu mimo jiné, že má ráda sex a poté s ním chtěla zahájit videohovor. Ten spolu prostřednictvím aplikace Messenger uskutečnili, hovor byl však z její strany bez zvuku (jako důvod napsala, že má problém s mikrofonem). Na videu byla vidět žena ležící na posteli oblečená pouze do košile a kalhotek, která se následně začala svlékat a masturbovat. Prostřednictvím zpráv muži dávala instrukce, co má dělat. Na základě nich se muž svlékl a ukázal na pár vteřin svůj penis. Ihned poté došlo k přerušení videohovoru…

Za pár minut se dotyčný nestačil divit. Do Messengeru mu totiž přišla zpráva s fotkami různých osob, které masturbují a výzvou, aby spolupracoval, jinak mu zničí život i kariéru. Když zkusil volat zpět, zobrazilo se mu sestříhané video zhotovené z jeho fotografií, kde byl vidět i jeho penis. Neznámá osoba požadovala částku 15 tisíc euro za to, že jeho video nezveřejní. Nějakou dobu s ní ještě komunikoval, ale neměl v úmyslu požadované peníze poslat a naštěstí ani nic neposlal. Nakonec poškozený veškerou komunikaci s „vyděračem“ ukončil a věc oznámil policii.

V této souvislosti opětovně varujeme občany, aby pečlivě zvážili jakoukoli intimní komunikaci, která probíhá „na dálku“, například prostřednictvím mobilního telefonu, počítače nebo jiných komunikačních technologií.
Z této komunikace si totiž kdokoli může pořídit videa nebo fotografie a pak již není ve vaší moci ovlivnit, co se s takovým materiálem bude dál dít, a zda ho někdo nezneužije například právě k vydírání vaší osoby.





por. Mgr. Miroslava Glogovská
tisková mluvčí
Chomutov 28. června 2024



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy