Nájem nebo hypotéku?

Vlastní bydlení na hypotéku výhodnější z pohledu budování majetku. Na druhé straně, nájemné bydlení je preferováno těmi, kteří nechtějí být vázáni na jedno místo. V některých městech, jako je Praha, je nájem finančně výhodnější, zatímco v ostatních, jako je Ostrava, jsou náklady na obě varianty srovnatelné.


Mnoho rodin se často rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je v současné době vyšší?

Bydlení v nájmu se vyplatí zejména těm, kteří se nechtějí vázat na jedno místo nebo teprve hledají vhodné místo pro život. Proto je častou volbou mladých jednotlivců či nesezdaných párů. Nájemné bydlení rovněž využívají lidé bez vlastních úspor a s nízkými příjmy. Zajištění nájemného bydlení je finančně méně náročné než koupě nemovitosti.

Vlastní bydlení je častou volbou lidí, kteří hledají jistotu a chtějí se usadit. V podnájmu nemáte jistotu, že vám pronajímatel prodlouží nájemní smlouvu na další období. Vlastní bydlení velmi často vyhledávají rodiny s dětmi. Hypotéka je pak často využívána pro financování pořízení vlastní byt či rodinný dům.

Velkou roli hraje také srovnání celkových nákladů na provoz domácnosti. Majitel vlastní nemovitosti hradí veškeré výdaje za drobnější opravy i rozsáhlejší rekonstrukce. Do pravidelných nákladů patří také platby za služby jako energie, voda, internet, svoz odpadu, pojištění nemovitosti a poplatky za správu nemovitosti.

Hlavním vlivem na osobní finance je výše vlastních úspor a výše příjmu. Pokud uvažujete o financování nemovitosti hypotékou, musíte z vlastních zdrojů pokrýt minimálně 10 % hodnoty pořizované nemovitosti.

Nyní je ideální doba pro koupi nemovitosti. Podle dat Eurostatu vzrostly ceny nemovitostí v Česku mezi roky 2010 a třetím čtvrtletím roku 2023 o 122 %. ČNB však nyní snižuje základní úrokové sazby, což se pozitivně projevuje na úrocích hypoték.

Naopak výrazná inflace minulých let (15,1 % v roce 2022 a 10,7 % v roce 2023) se projevila ve výši nájemného a nájemní bydlení se podražilo.

Praha je příkladem města, kde je výhodnější bydlet v nájmu. Průměrné tržní nájemné třípokojového bytu o výměře 60 metrů čtverečních se dnes pohybuje okolo 24 tisíc korun měsíčně. Naopak měsíční splátka hypotéky je o více než 5 tisíc korun vyšší než aktuální výše tržního nájemného.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Ústí nad Labem

Hlavní zprávy