Vláda pokračuje posilování energetické bezpečnosti, ropovod TAL zvýší kapacitu

Konsorcium TAL, v němž vlastní Česká republika prostřednictvím společnosti MERO 5% podíl, získalo provozní povolení od bavorské vlády, které zvýší celkovou kapacitu ropovodu TAL na úroveň zhruba poloviny současných dodávek z ropovodu Družba do ČR.


O aktuální energetické situaci hovořil i premiér Petr Fiala s předsedou vlády Svobodného státu Bavorsko Markusem Söderem při příležitosti jeho návštěvy v ČR.

"Pan ministerský předseda mi sdělil, že bavorské úřady povolí navýšení denní kapacity ropovodu TAL na bavorském území, což je mimořádně důležité v této složité situaci pro Česko a energetickou politiku, českou energetickou bezpečnost. Díky tomuto rozhodnutí Bavorska, bude možné navýšit kapacity ropovodu, kterým do ČR je přiváděna ropa z italského Terstu, což nám pomáhá zbavovat se závislosti na ruské ropě. Je to důležitý krok v derusifikaci naší ekonomiky a je to také příklad spolupráce, o které v Evropě mluvíme a která je teď tak důležitá ve chvíli, kdy čelíme velkým problémům v důsledku ruské agrese na Ukrajině, " uvedl předseda vlády Petr Fiala.

Provozní povolení pro německou část ropovodu TAL, které vejde v platnost zítra, umožní maximální výkon ropovodního systému. V současné době byla kapacita TAL pro dodávky do ČR mezi 3 – 4 mil. tun ropy ročně.

„Je to dobá zpráva pro náš stát, protože v ročním úhrnu přinese zvýšení kapacity TAL 1,5-2 mil. tun dodatečného přepravního objemu, který bychom mohli v případě výpadků dodávek ropovodu Družba využít,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura.

Tato kapacita v kombinaci s nouzovými státními rezervami ropy vytvoří podmínky pro bezpečné zásobování tuzemských rafinérií v případě krizové situace v oblasti dodávek ropy.

Ropovod TAL, na který je napojen na území Bavorska ropovod IKL, je významnou zásobovací cestou pro 8 evropských rafinérií včetně obou rafinérií v ČR.  Dodávky přes ropovod TAL a navazující ropovod IKL do ČR pokrývají přibližně 50 % tuzemské spotřeby ropy. Druhá polovina je zajišťována přes ropovod Družba. Ropovod IKL má dostatečnou kapacitu pro úplné zásobení ČR. Na ropovodu TAL, vzhledem k jeho vytíženosti při zásobování několika rafinérií, není dostatečná kapacita pro zajištění 100% zásobování ČR ropou.

Česká republika, která je stoprocentním vlastníkem společnosti MERO, usiluje prostřednictvím této strategické společnosti o provedení strategické intenzifikace ropovodu TAL, aby od roku 2024 bylo možno zcela nahradit dodávky přes ropovod Družba a zajistit si plnohodnotné zásobování přes ropovod TAL.

„Nově vydané provozní povolení je již koncipované tak, aby po dokončení technických opatření bylo možné navýšit čerpání přes ropovod TAL a to až na požadovaných 7-8 mil. tun ročně do ČR,“ dodal Jaroslav Pantůček, předseda představenstva společnosti MERO.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy