Ústí plánuje vykoupit byty v romské oblasti

Ústí nad Labem plánuje nákup desítek bytů v problémové oblasti s převážně romským osídlením, což rozdělilo koaliční a opoziční zastupitele. Koalice nákup podporuje, opozice varuje před nevýhodnou investicí.


Vedení města Ústí nad Labem plánuje rozšířit městský bytový fond nákupem desítek bytů v lokalitě obývané převážně Romy. Tento krok rozdělil názory mezi koaličními a opozičními zastupiteli. Koaliční zastupitelé nákup podporují, zatímco opozice jej považuje za nevýhodnou investici. V současné době má město k dispozici pouze kolem šesti set městských bytů a jejich potřeba stále roste.

Nákup by měl být rozdělen do několika splátek, jak uvedla náměstkyně primátora Věra Nechybová, která má na starosti majetkové záležitosti města. První splátka ve výši 30 milionů korun by měla být zaplacena při podpisu kupní smlouvy, následující čtyři splátky po 10 milionech korun.

Město chce zajistit, aby se nákupem bytů a následným řízením zlepšily podmínky a pověst této lokality. „Jsem rád, že se na stole objevil návrh na koupi bytů. Tato oblast nemá dobrou pověst, ale nákupem se to může změnit,“ uvedl Tomáš Kirbs, starosta centrální městské části.

Opoziční zastupitelé však mají obavy z nevýhodné investice. „Cena je přemrštěná. Kdo by si koupil byt v této lokalitě za 1,6 milionu korun?“ ptal se Martin Krsek z opozičního hnutí. Názor sdílí i Jiří Madar z hnutí UFO, který kritizoval nedostatek jasného plánu na správu a výběr nájemného.

Důležitým problémem je také otázka stávajících nájemníků. Mnozí z nich přišli na jednání zastupitelstva, aby zjistili, co s nimi bude po převodu bytů na město. Náměstkyně Nechybová zdůraznila, že současné smlouvy nebudou automaticky převáděny, ale že město uzavře nové smlouvy s nájemníky.

Někteří nájemníci se obávají, že přijdou o kauce či investice do opravy bytů. „Kam půjdu, když město ty byty koupí? Mám smlouvu jen do konce června,“ ptala se na jednání Jitka Demeterová, jedna z nájemnic. Primátor však ujistil nájemníky, že město po nich nebude požadovat nové kauce.

Zatímco koaliční zastupitelé věří ve zlepšení situace v problematické oblasti, opozice upozorňuje na riziko nepromyšlené a nevýhodné investice. Debata pokračuje a město musí hledat způsob, jak zajistit spravedlivé bydlení pro všechny obyvatele.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy