Teplická hvězdárna slaví 60 let a má nový dalekohled za 3,5 milionu

Hvězdárna a planetárium Teplice slaví 60 let a získala nový hvězdářský dalekohled díky podpoře Ústeckého kraje. Dalekohled za 3,5 milionu korun má využití hlavně v měření kosmického odpadu, kterému se v ČR nikdo jiný nevěnuje.


Hvězdárna a planetárium Teplice slaví letos 60 let od založení. A jako dárek získala, i za finančního přispění od Ústeckého kraje, nový hvězdářský dalekohled. Tento technologický klenot s 60 centimetrů dlouhým zrcadlem stál bezmála 3,5 milionu korun. Přístroj si přišel prohlédnout náměstek pro cestovní ruch, kultury a památkové péče Jiří Řehák.

Dalekohled používají pracovníci hvězdárny především na měření kosmického odpadu, kterého bude ve vesmíru pořád dost. Tímto se podle ředitele příspěvkové organizace Ústeckého kraje Zdeňka Moravce v republice nikdo další nezabývá. Kromě nového přístroje může mít ředitel Moravec ještě jeden důvod k radosti. Teplické planetárium by se totiž mohlo přestěhovat blíž hvězdárně. Dosavadní prostory (asi kilometr od hvězdárny) jsou podle krajského radního pro majetek a investice Tomáše Riegera malé a technicky zastaralé.

Smlouvu o smlouvě budoucí na koupi části pozemku o výměře 6000 metrů čtverečních a výstavbu nového planetária už schválili krajští i tepličtí zastupitelé. Planetárium zatím stojí u základní školy Koperníkova. Přesunout by se mohlo asi o 500 metrů na okraj sadu Třešňovka pod Písečným vrchem, na kterém je hvězdárna.

Dalekohled je chloubou teplické hvězdárny. Ředitel příspěvkové organizace Zdeněk Moravec a náměstek hejtmana Jiří Řehák (vpravo) Hvězdárna má ještě jeden menší dalekohled, ten slouží hlavně pro veřejnost.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy