Louny vyhlašují participativní rozpočet - občasné rozhodnou o investicích

Město Louny vyhlásilo participativní rozpočet, v rámci kterého mohou občané do konce listopadu předkládat návrhy na projekty s rozpočtem do 300 000 korun. Celkově je k dispozici 1,5 milionu korun. V únoru 2025 budou veřejně prezentovány realizovatelné návrhy, následně proběhne hlasování.


Město Louny se rozhodlo podpořit participaci občanů na veřejných projektech a vyhlásilo výzvu k předkládání návrhů, které mohou být financovány z rozpočtu města. Podle mluvčího Marcela Mihalika je pro tuto iniciativu připraveno až 1,5 milionu korun. Jednotlivé projekty by neměly přesáhnout částku 300 000 korun, včetně financí na projektovou dokumentaci a samotné provedení.

Obyvatelé Loun mají čas do konce listopadu předložit své návrhy. 'Tento krok umožňuje občanům podílet se na rozvoji města a přinášet vlastní nápady na zlepšení veřejného prostoru,' uvedl Mihalik. Po skončení lhůty pro přijímání návrhů se bude detailně analyzovat jejich realizovatelnost.

Na konci února 2025 se uskuteční veřejná prezentace všech proveditelných návrhů. Následně během března budou obyvatelé Loun moci hlasovat o tom, které projekty upřednostňují. 'Hlasování obyvatel zajistí transparentní a demokratický proces výběru těch nejlepších nápadů,' dodal Mihalik.

Podle výsledného pořadí z hlasování budou projekty postupně realizovány, a to až do vyčerpání celkové částky vyčleněné z městského rozpočtu. Tento přístup by měl zajistit rovnoměrné a spravedlivé rozdělení prostředků mezi návrhy, které získají největší podporu obyvatel. 'Je důležité, aby lidé cítili, že jejich hlas má váhu a jejich nápady mohou skutečně proměnit město,' uzavřel mluvčí.

Město Louny tímto krokem potvrzuje svůj zájem o aktivní zapojení obyvatel do rozhodovacího procesu a podporuje komunitní smýšlení. Jedná se o důležitý krok směrem k participativní politice, která může přinést inovativní řešení a zlepšit kvalitu životního prostředí ve městě.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Ústí nad Labem

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024