Ford představuje Mustang Mach-E 1400, Puma ST a STARD Fiesta

Ford představuje v Goodwoodu vozy Mustang Mach-E 1400, Puma ST a STARD Fiesta, další významnou novinku má ještě v záloze.


Přinášíme vám novinky ze světa auto moto. Tentokrát jde o nové vozy Mustang Mach-E 1400 a Puma ST a STARD Fiesta.

Ford představuje v Goodwoodu vozy Mustang Mach-E 1400, Puma ST a STARD Fiesta, další významnou novinku má ještě v záloze.

Na akci Goodwood SpeedWeek (Týden rychlosti), která se v britském Goodwoodu koná od 16. do 18. října, předvede Ford virtuálnímu publiku celou šíři svého programu sportovních automobilů. Při této příležitosti akce se odehrají dynamické evropské premiéry elektrického prototypu Mustang Mach-E 14001 a sportovního SUV Puma ST.

Mustang Mach-E 1400 s cílovou hodnotou nejvyššího výkonu 1 043 kW (1 419 koní) reprezentuje jedinečnou podobu elektricky poháněných sportovních automobilů. Jeho dynamický potenciál předvede na goodwoodské závodní trati zakladatel společnosti RTR Vehicles Vaughn Gittin Jr.

Nová Puma ST je první SUV z divize Ford Performance na evropském trhu. Nabízí vyspělé sportovní technologie od samosvorného diferenciálu přes unikátní patentované pružiny až po přepínatelné jízdní režimy včetně modu, určeného pro jízdu na závodních okruzích.

Pro evropské příznivce sportovních automobilů má navíc Ford připravenou další mimořádnou novinku, kterou oznámí v Goodwoodu 16. října.

Týden rychlosti v Goodwoodu je jednorázová událost, spojující to nejlepší z tradičních akcí Festival rychlosti a Goodwood Revival. Fanoušci budou moci sledovat dění na trati online v přímém přenosu.

Elektrický extrém

Prototyp Mustang Mach-E 1400 ukazuje, jaký dynamický potenciál má elektrický pohon. Vznikl ve spolupráci Ford Performance a společnosti RTR Vehicles a jeho posláním je překlenout propast mezi tím, co elektromobil doopravdy dokáže, a představami mnoha zákazníků.

V Goodwoodu se za volant Mustangu Mach-E 1400 neposadí nikdo menší než šampion driftingu a zakladatel RTR Vaughn Gittin Jr. Vůz je poháněn sedmi elektromotory o celkovém výkonu 1 043 kW (1 419 koní) a je koncipován tak, že ho lze snadno přenastavit pro různé druhy sportovního nasazení – od driftingu až po zajíždění rychlých časů na závodním okruhu. Poháněna mohou být přední, zadní nebo všechna čtyři kola. Při rychlosti 257 km/h generuje Mustang Mach-E 1400 přítlak přesahující 1 000 kg.

„Za volantem tohoto vozu se úplně změnil můj pohled na to, jaký může být výkon a točivý moment,“ řekl Vaughn Gittin Jr. „Ten zážitek se nepodobá ničemu, co jste si kdy představovali, možná kromě jízdy na magnetické horské dráze.“

Puma ST startuje

První sportovní SUV značky Ford, prodávané na evropském trhu, je stejně doma na závodním okruhu jako na rodinném výletu. V segmentu kompaktních SUV nastavuje Puma ST novou laťku jízdních vlastností a současně nabízí nejlepší zavazadlový prostor.

Díky motoru 1.5 EcoBoost2 o výkonu 147 kW (200 k) akceleruje Puma ST z nuly na 100 km/h za 6,7 sekundy. Sportovní podvozek má oproti standardní Pumě o 50 procent tužší zkrutnou příčku zadní nápravy, o 25 procent strmější řízení a o 17 procent větší brzdy. Za nejagilnějším jízdním projevem v dosavadní historii SUV značky Ford stojí také sportovní pneumatiky Michelin Pilot Sport 4S, vyvinuté speciálně pro Pumu ST.

Svůj dynamický potenciál prozrazuje Puma ST sportovně stylizovaným exteriérem, jehož aerodynamické prvky zvyšují přítlak vpředu téměř o 80 procent. V nabídce laků karoserie figuruje exkluzivní nový zelený odstín Mean Green.

Navzdory svému sportovnímu charakteru si varianta ST zachovala praktičnost běžné Pumy včetně inovativní schránky Ford MegaBox pod podlahou zavazadlového prostoru, jako stvořené k uložení závodní helmy, bot a rukavic.

STARD Ford Fiesta ERX

Dalším vozem, jenž na Týdnu rychlosti ukazuje možnosti elektrického pohonu v motoristickém sportu, je STARD Ford Fiesta ERX. V Goodwoodu se zúčastní soutěže v driftingu.

Fiesta ERX je rallyecrossový speciál s elektrickým pohonem. Pro seriál Projekt ERX, vypsaný jako součást mistrovství světa v rallyecrossu, ho zkonstruovala specializovaná společnost STARD.

Tři elektromotory produkují dohromady více než 441 kW (600 k) a 1000 Nm. Hnací sílu přenáší na všechna čtyři kola dvoustupňová převodovka. Akcelerace 0 – 100 km/h představuje pro tento vůz otázku pouhých 1,8 sekundy, nejvyšší rychlost činí 240 km/h. Fiestu ERX lze koupit jako hotový závodní automobil, odpovídající předpisům World RX.

Ford GT nesmí chybět

Do Goodwoodu se vrací rovněž supersportovní Ford GT. Při Michelin Supercar Run za jeho volant usedne Richard Westbrook, který se závodním provedením tohoto vozu startoval v závodě 24 hodin Le Mans.

Ford GT se pyšní odlehčenou konstrukcí z uhlíkového kompozitu a hliníku, aktivní aerodynamikou a přeplňovaným motorem EcoBoost V63 o výkonu 482 kW (650 k) a točivém momentu 750 Nm. Dosahuje nejvyšší rychlosti 347 km/h.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy