Už jste cvičili na balanční podložce?

5

balanční podložka, balanční deska, bosu, komerční sdělení


Balanční podložky jsou velmi jednoduché a efektivní cvičební nástroje. Jak se na nich cvičí a komu je lze doporučit?

K čemu slouží balanční podložky

Balanční podložky jsou nafukovací a mají podobu čočky nebo půlmíče. Jejich nejdůležitější vlastností je to, že jsou malé a skladné. Svoje místo najdou i v panelákovém bytě, kde není dostatek prostoru. Pro jejich oblibu pro domácí cvičení hovoří i nízké pořizovací ceny.

Pohybová aktivita se zapojením podložek je přitom velmi účinná. Cvičení na balanční podložce představuje vhodnou kompenzaci pro ty, kteří se věnují sportům silovým, ale také pro příznivce vytrvalostního sportu. Podložka dokáže aktivizovat především svalstvo hlubokého stabilizačního systému.

Na podložkách lze cvičit standardní cvičební sestavy. Běžné cviky se však stávají mnohem efektivnějšími. Podložka vás totiž díky své nestabilitě nutí držet rovnováhu. Kromě posilovacího cvičení jsou tyto pomůcky doporučovány rovněž pro účely rehabilitační.

Pravidelné cvičení vás umí zbavit i bolestí zad a kloubů. Rozhodně přitom není nijak přehnaně časově náročné. Vyhradit si stačí pouze 10 až 15 minut. Jde tedy o ideální tip pro ty, kteří jsou vytížení.

Vybrat je si zapotřebí adekvátní nosnost. V průměru se u běžně na současném trhu prodávaných balančních podložek pohybuje v rozpětí cca 120 až 200 kg.

Co je balanční podložka BOSU

BOSU je specifickým typem nafukovací kopule. Pro cvičení se používá jak strana vypouklá, tak i ta rovná. Ostatně odtud i exoticky znějící název BOSU: Jedná se o zkratku slov BOTH SIDES UP neboli použití obou stran.

Tento typ cvičení příznivě ovlivní koordinaci těla a podílí se na komplexním posílení a zpevnění jednotlivých svalových skupin.

Ovšem pozor, u cvičení se není vhodné jakkoli přetěžovat. Je zapotřebí naslouchat vlastnímu tělu a respektovat jeho limity. Na podložce je možné cvičit například podobně jako na míči, případně ji použít jako stupeň pro step aerobic.

Image title

Co jsou balanční desky

Balanční desky fungují obdobně jako podložky. Jsou tedy určeny ke cvičení s vlastní vahou. Od podložek se desky liší podobou. Jedná se, jak už napovídá i samotný název, o ploché desky. Vyrábějí se nejčastěji z plastu nebo ze dřeva.

Jsou tedy především stále dimenzovány na cvičení pro držení rovnováhy. Stimulovat dokáží doslova celé tělo. Cvičením na deskách si zajistíte obratnost a pružnost.

Považovat je můžeme za vhodnou rehabilitační pomůcku. Pravidelné využívání desek se ukázalo být účinnou prevencí zranění, a to především kotníků a kolen. Tato pohybová aktivita má i blahodárný vliv na vaši psychickou kondici: Díky deskám odbouráte stres a užijete si mnoho zábavy.

Desky jsou použitelné v interiéru, vzít si je však můžete i ven. Postavit se na ně může prakticky kdokoli, bez ohledu na to, jakou pohybovou průpravu má. Zapůjčit je můžete dokonce i dětem. Cvičení je dobrou prevencí proti nevhodnému držení těla nebo pozdějšímu rozvoji skoliózy.

Autor: Redakce REGIONUSTI.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář