Severní energetika končí těžbu

0

Severní energetická, ukončení těžby hnědého uhlí, propuštění zaměstnanců, rekultivace území, instalace solárních panelů, blog, region24


Severní energetická ukončuje těžbu hnědého uhlí v lomu ČSA na Mostecku, což vyústí v propuštění asi 500 zaměstnanců. I přes to, že konečné rozhodnutí o ukončení těžby padne v následujících měsících, zaměstnancům již byly dány výpovědi

Severní energetická přerušuje těžbu hnědého uhlí v lomu ČSA na Mostecku, což povede k propuštění zhruba pěti set zaměstnanců. Poté, co vláda v roce 2015 rozhodla o zachování těžebních limitů v tomto lomu, dochází již od té doby k postupnému utlumu těžby. Podle plánů těžařů měl být lom utlumen mezi roky 2024 až 2026. Konečné rozhodnutí o ukončení provozu v dole, umístěným mezi Mostem a Chomutovem, padne v následujících měsících, jak informovala mluvčí skupiny Sev.en Česká energie Eva Maříková.

Společnost dala zaměstnancům výpovědi s osmiměsíčním odstupným, někteří z nich odejdou již na konci května. V létě bude z lomu propuštěno celkem 485 zaměstnanců, převážně ze zámečnických, elektrikářských, řidičských a mechanických pozic a dalších technických profesí. Uzavření lomu však zdaleka neznamená kompletní zastavení činnosti - v případech potřeby dodávky uhlí k výrobě elektrické energie či tepla v zimních měsících je společnost připravena provoz částečně obnovit za pomocí zaměstnanců z druhého aktivního lomu ve své skupině.

Ukončení těžby v dole se odráží i na organizaci pracovní doby. Místo dosavadních dvou dvacetihodinových směn se od června přejde na jednu osmihodinovou směnu od pondělí do pátku. Ve skládce zůstane zhruba 150 lidí, kteří budou zajišťovat bezpečnost. Část technologie bude přemístěna na lom Vršany, zbytek bude zlikvidován.

Podle ředitele Severní energetické Petra Lence je ukončení těžby velmi těžkým krokem, neboť v lomu pracovaly generace lidí a celé rodiny. „Když už jednou to rozhodnutí jako společnost uděláte, tak potřebujete zajistit, aby byl ten proces efektivní na obou stranách,“ doplnil Lenc. Efektivnost podle něj znamená pro firmu co nejrychlejší ukončení prací, pro zaměstnance zase to, že čím dříve skončí, tím dřív mohou najít uplatnění jinde.

Rovněž se připravuje rekultivace území, zbytková jáma od těžby se přemění v jezero s takzvanou vyrovnanou hladinou, nebylo by nutné ho tak dopouštět. Jezero by mohlo podle zveřejněných záměrů mít plochu kolem 670 hektarů (zhruba dvojnásobnou oproti nedalekému jezeru Most). Jezero bude využito částečně pro rekreaci, ale hlavně bude sloužit energetice. Těžaři plánují, že na část vodní hladiny instalují plovoucí solární panely s výrobnou zeleného vodíku.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář