Soud s Lobotkou obviněným z požáru v Českém Švýcarsku pokračuje

Soud s Jiřím Lobotkou obviněným ze zapálení požáru v Českém Švýcarsku v roce 2022 bude pokračovat až na konci května. Soud požádal o psychiatrický posudek, protože Lobotka při řízení působil zmateně.


Soud s Jiřím Lobotkou, který je obviněn ze zapálení rozsáhlého požáru v Národním parku České Švýcarsko v roce 2022, bude pokračovat až na konci května. Soud nyní čeká na vypracování nového psychiatrického posudku. Tento krok byl vyvolán poté, co soudce Roman Felzmann uvedl, že Lobotka na soudní řízení působil zmateně a nebyl si jist, zda proces plně chápe.

Lobotka na začátku hlavního líčení přiznal vinu za několik menších požárů, ale odmítl odpovědnost za rozsáhlý lesní požár, který postihl České Švýcarsko. Soudce Felzmann zatím nerozhodl o přijetí tohoto částečného přiznání a požádal o detailnější lékařskou zprávu.

Původní lékařská zpráva vězeňské služby uvedla, že Lobotka bere vysoké dávky léků. Lékaři tuto medikaci předepsali kvůli psychickým onemocněním, která nejsou zcela stabilizovaná. Kvůli těmto okolnostem nebyli lékaři schopni přesně určit, do jaké míry je Lobotka schopen vnímat soudní proces.

Vzhledem k těmto pochybnostem zadal soudce psychiatrický posudek, který má objasnit, zda obžalovaný je schopný plně chápat podstatu přiznání a právní důsledky svého jednání. Soud se obnoví, jakmile posudek bude k dispozici.

Žalobci obviňují Lobotku, že během období dlouhodobého sucha a vysokých teplot zapálil oheň v nočních hodinách 24. července 2022 v lokalitě Malinový důl v Hřensku. Obžaloba tvrdí, že použil líh, zapalovač a klestí. Lobotka také čelí obvinění za pět dalších menších požárů, včetně toho, který poškodil historickou rozhlednu na Vlčí hoře.

Při hlavním líčení Lobotka přiznal, že stojí za těmito menšími požáry, nikoli však za velkým požárem v Českém Švýcarsku. Tento požár zasáhl minimálně 1100 hektarů lesa, zničil několik budov v osadě Mezná a vyžádal si evakuaci více než pěti stovek lidí. Zásah trval 21 dní a škody jsou odhadovány na 270 milionů korun, přičemž nároky na odškodnění jsou ještě vyšší.

Při hašení požáru se vystřídalo šest tisíc hasičů, kteří využili čtyři stovky kusů techniky, včetně vrtulníků a letadel z tuzemska i zahraničí. Mnoho hasičů, policistů, vojáků, záchranářů, samospráv a dobrovolníků se podílelo na likvidaci plamenů. Šest desítek hasičů bylo zraněno a někteří museli být hospitalizováni. Shořely tři domy v osadě Mezná a další byly poškozeny.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024