Saharský písek ustupuje

Meteorologové hlásí konec smogové situace, způsobené Saharským pískem. Postupně se zlepšuje vzduch v České republice, i v Moravskoslezském kraji. Lidé s dýchacími a srdečními potížemi by měli být opatrní.


Své nadměrné koncentrace prachu ukázal Saharský písek v posledních dnech na většině území České republiky, včetně Moravskoslezského kraje.

Od soboty vyhlašovala ČHMÚ smogovou situaci v důsledku zvýšené koncentrace prachu v ovzduší způsobeného Saharským pískem. Ráno v pondělí byla situace stále nezměněna a platila ve všech regionech. Ale jak sdělili pracovníci ústavu na platformě X, situace se postupně zlepšuje a ve většině oblastí jsme svědky postupného odvolání smogové situace.

Smogová situace je vyhlašována, když alespoň polovina stanic v daném regionu překročí prahovou hodnotu koncentrace částic PM10 v průměru 100 mikrogramů na metr krychlový po dobu nejméně dvacet dvanáctihodinových období. A to za předpokladu, že v následujících 24 hodinách se nepředpokládá pokles pod touto hodnotou. Zejména starší populace, malé děti a lidé s chronickými dýchacími a srdečními problémy by měli být na pozoru a vyvarovat se nadměrnému fyzickému výkonu venku.

Porozhlédněte se po krajině, vzduch vypadá jasněji. Ano, konečně mohou obyvatelé a obyvatelky Moravskoslezského kraje volně dýchat, neboť tato oblast je posledním, kde ČHMÚ zrušil smogovou situaci. Smogová situace už neplatí ani v Moravskoslezském kraji a Saharský písek pomalu mizí, jak potvrzují měření pracovníků ústavu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy