Obnovena synagoga v Budyni nad Ohří za 24 milionů

Synagoga v Budyni nad Ohří prošla 24 milionů korun stálou obnovou s podporou Norských fondů. Kulturní památka, zakoupená městem v roce 2008, nyní slouží jako místo pro různé kulturní akce včetně komorních koncertů, přednášek a výstav.


Synagoga v Budyni nad Ohri, označená za kulturní památku v roce 2009, prošla obnovou, která stála 24 milionů korun. Většinu nákladů pokryly dotace z takzvaných Norských fondů, jak sdělil Petr Kindl (KDU-ČSL), starosta města. Tato významná stavba nyní není pouze kulturní památkou, ale také místem pro různé kulturní akce a atrakcí pro turisty.

Podle starosty Kindla, se synagoga stane součástí prohlídkových okruhů města. Návštěvníci se zde seznámí s historií synagogy díky průvodcům, kteří jim ji představí. V synagoze se budou konat komorní koncerty, přednášky a stálé výstavy o životě Židů v Budyni nad Ohri. Rovněž zde budou krátkodobé výstavy o židovské komunitě nebo o Památníku Terezín. Cílem starosty je, aby tato památková stavba byla plně využita.

Město koupilo synagogu v roce 2008, kdy byla znatelně zchátralá a zanedbaná. Původně sloužila jako náboženské místo, ale po druhé světové válce byla pouze skladištěm. Po mnoho let na ni nebyl kladen žádný důraz a její stav se neustále zhoršoval. Opravy byly nezbytné, začaly před pěti lety prvním krokem, kterým bylo statické zajištění. Následovali restaurátoři, kteří na základě dobových dokumentů a jediné dochované fotografie navrhli interiér a vrátili synagoze původní honosný vzhled.

Žádné z původního vybavení se nedochovalo, takže jsou oltář a výzdoba nové. Strop a stěny zdobí krásné malby, které bylo možné zrekonstruovat a obnovená byla i dámská galerie. Dále město plánuje rekonstrukci bývalého špitálu, který se má stát kulturním centrem. První etapa rekonstrukce by měla začít již letos, přičemž další práce budou záviset na dostupnosti dotačních finančních prostředků, dodal Kindl.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Ústí nad Labem

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024