Mrazy ohrožují kvetoucí stromy v kraji

Ovocnářství v ČR čelí výjimečně teplému období ovlivňujícímu kvetení stromů. Odborníci varují před posunutím časového rámce kvetení o zhruba 14 dní. Hrozba mrazu však znepokojuje ovocnáře, kteří sledují vývoj teplot. Sklizeň by se mohla posunout do srpna kvůli předčasnému kvetení.


Ovocnářství v České republice se nyní potýká s výjimečně teplým obdobím, které ovlivňuje cyklus kvetení stromů. Jak popisuje Pavel Vácha ze Zemědělského družstva Libochovice na Litoměřicku, všechny peckoviny nyní kvetou, včetně meruněk, třešní a švestek. Tento vývoj se začal již na začátku dubna, kdy se jabloně nacházely v poupatech.

Toto teplé období má podobný vliv také v Klapém, nedaleko Libochovic. Meruňky zde již prošly obdobím kvetení a jejich okvětní lístky opadávají, jak uvedl ředitel zdejšího zemědělského družstva Otakar Šašek. Podle něj je toto výjimečné období předzvěstí posunutí časového rámce kvetení o zhruba 14 dní.

Avšak, to, co nejvíce znepokojuje ovocnáře, je stále přítomná hrozba mrazu. Šašek vysvětluje: „Jak brzy vykvetlo, nebezpečí ranních mrazíků ještě není úplně zažehnáno a většinou kolem ,,zmrzlých' začátkem května může přijít nějaký problém.“

Podobné obavy vyjadřuje i Miloslav Jelínek z Ovocnářství Jelínek v Třebuzicích na Litoměřicku. Mrazy pravděpodobně přijdou, říká, dokud květy nebudou úplně otevřené. 'Je důležité sledovat mnoho faktorů, včetně síly mrazu a stádia růstu ovoce na stromech.' dodává.

Jaký vliv porost má na letos v ovocných zahradách není jasný. Vácha však předpovídá, že pokud nepřijdou mrazy, jeho výnosy budou pravděpodobně vyšší a zkvalitnější.

Další významný změn byl zaznamenán v harmonogramu zemědělských prací v důsledku výkyvů teplot. Zemědělské družstvo v Libochovicích aplikovalo postřiky dříve, zatímco Ovocnářství Jelínek zaznamenalo nárůst pracovní zátěže kvůli teplému počasí.

Hlavní sklizeň obvykle probíhá na podzim, ale Vácha přemýšlí, že se tento časový rámec může posunout do srpna kvůli předčasnému kvetení. Zvýšené teploty také ovlivňují vinohradnictví; vysoké teploty způsobují rašení pupenů a růst listí. Jakub Mikulášek z Višnického vinařství Mikulášek na Chomutovsku vysvětluje, že to představuje obavy z mrazu, který by mohl poškodit mladou vinnou révu.

Dora Richterová z Českého hydrometeorologického ústavu popisuje současné období jako výjimečně teplé, s průměrnou teplotou vzduchu v březnu 7,0°C, což je o 3,5°C více než normál v letech 1991 až 2020. Očekává se, že duben bude pokračovat v podobném trendu. Mrazy, které by mohly potencionálně poškodit stromy a vinné révy, se v nejbližších dnech pravděpodobně neobjeví.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy