Moldava pořádá e-aukci na zchátralou staniční budovu

Obec Moldava se již pět let snaží prodat zchátralou památkově chráněnou staniční budovu. Stavbu obohatila o sousední pozemek kvůli nedostatku parkování.


Obec Moldava se už pět let pokouší prodat rozsáhlou, památkově chráněnou staniční budovu. Nachází se přibližně tři kilometry od centra obce a nabízí potenciál pro přeměnu na apartmány či hotel.

„Každý investor, který sem přišel, konstatoval, že budově chybí pozemek pro parkování. Proto jsme rozšířili nabídku o sousední pozemek,“ uvedl starosta David Leitermann (SPOLU). Původní cena 7,5 milionu korun byla navýšena o dalších zhruba 800 tisíc. Moldava nyní připravuje elektronickou aukci.

Obec Moldava koupila objekt od Správy železnic v roce 2016 za tři miliony korun s plánem na rekonstrukci. Později se však zjistilo, že obec na opravu nemá dostatek financí.

Moldava měla slíbenou dotaci 50 milionů korun na rekonstrukci, která měla pokrýt většinu nákladů. Zastupitelé však dotace odmítli, protože neměli prostředky na provoz budovy po její rekonstrukci.

Budova nádraží postavená v roce 1885, o ploše větší než 1 600 metrů čtverečních, v minulosti sloužila na česko-německé hranici pro zázemí drážní, celní, poštovní, telegrafní a policejní agendy. Po roce 1945, kdy bylo zrušeno mezinárodní vlakové spojení, sloužila až do poloviny 80. let jako zázemí pro učně Středního odborného učiliště železničního.

Po listopadu 1989 objekt přešel do soukromých rukou a vystřídal několik vlastníků, kteří měli různé plány, avšak nikdo z nich je nedotáhl do konce. Objekt tak začal chátrat.

Moldava se nyní připravuje na elektronickou aukci s nadějí, že s rozšířením nabídky o pozemek bude budova konečně přitahovat investory.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy