Katarální horečka ovcí na severu Čech

Veterináři potvrzují případy katarální horečky ovcí na severu Čech. V Ústeckém kraji první případ na Chomutovsku, v Karlovarském kraji třetí ohnisko v Bublavě. Nemoc přenášejí infikovaní komáři.


Veterináři potvrzují další případy katarální horečky ovcí, nákaza se nově objevil i na severu Čech. V Ústeckém kraji hlásí první případ na Chomutovsku, zatímco v Karlovarském kraji evidují již třetí ohnisko, konkrétně na farmě v Bublavě na Sokolovsku.

Podle ředitelky Krajské veterinární správy Karlovy Vary, Márii Slepičkové, všechny zaslané vzorky z Karlovarského i Ústeckého kraje byly pozitivní. V Karlovarském kraji se všechny případy objevily na malém území nedaleko od sebe, v oblasti Kraslicka.

Na farmě v Bublavě, kde se vyskytl aktuální případ, uvádějí, že stádo bylo napadeno infikovanými komáry. „Chovatel nahlásil klinické příznaky u velké části stáda. Až u poloviny ovcí bylo pozorováno ztížené dýchání, u desetiny stáda pak otok hlavy a zvýšené slinění. Některé kusy trpěly apatií či zvýšenou teplotou,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

Nemoc se na Chomutovsko zřejmě přenesla hmyzem z Karlovarského kraje. Nákaza byla potvrzena u jedné ovce v chovu třinácti ovcí a šesti koz. Ředitel Krajské veterinární správy Ústeckého kraje Daniel Macháček zdůraznil, že důležité je, že nemoc není přenosná na člověka a neohrožuje ani mléko, ani maso.

V České republice je aktuálně pět ohnisek nákazy. Veterinární správa přijala mimořádná opatření, aby se předešlo šíření nemoci do dalších chovů. Bylo zakázáno přemísťovat zvířata z ohnisek nákazy na jiná hospodářství.

Veterináři vydají soubor mimořádných opatření v úterý

Kvůli nákaze bude platit soubor mimořádných opatření v perimetru o velikosti sto padesát kilometrů od ohnisek, což zahrne Karlovarský, Plzeňský a Ústecký kraj, Prahu a části Libereckého, Jihočeského a Středočeského kraje. Veterináři zpřísní dozor a vyzývají všechny chovatele k okamžitému kontaktování krajské veterinární správy při zaznamenání příznaků a k dodržování preventivních opatření. Tato opatření budou upravována podle šíření nákazy a zůstanou v platnosti, dokud nebude potvrzeno, že se onemocnění na českém území nevyskytuje.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) minulý týden zdůraznil, že není nutné zvířata plošně utrácet, a stát zavede mimořádná opatření. Ministerstvo také připravuje kompenzace pro postižené chovatele.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy