Varnsdorf mění centrální náměstí: Z parkoviště na trhy a akce

Varnsdorf plánuje rozsáhlou rekonstrukci centrálního náměstí, jež se změní z parkoviště na prostor pro setkávání, trhy a kulturní akce. Plán zahrnuje nové zelené plochy, veřejné osvětlení a vodní prvek, pro který se pořádá soutěž.


Varnsdorf se připravuje na velkolepou rekonstrukci svého centrálního náměstí, které dosud slouží převážně jako parkoviště. Podle mluvčího varnsdorfské radnice Tomáše Seckého je hlavním cílem projektu transformace náměstí na prostor určený pro setkávání, trhy a různé společenské a kulturní akce.

Plán zahrnuje přesun většiny parkovacích míst na obvod plochy, což uvolní střed náměstí pro různé aktivity. 'Budou zde nové zelené plochy a vylepšené veřejné osvětlení,' vysvětluje Secký.

Dalším klíčovým prvkem nové vizáže náměstí by měl být nový vodní prvek. Radnice dokonce vyhlásila architektonicko-výtvarnou soutěž, do níž se mohou do 17. června hlásit sochaři, umělci a architekti. Návrhy posoudí nezávislá odborná porota.

'Vítězný návrh bude podrobně doprojektován a integrován do celkového plánu rekonstrukce náměstí,' doplňuje Secký. Aby bylo možné tento vodní prvek realizovat, bude nutné zavést vodovodní přípojku a další inženýrské sítě, které v místě dosud chybí. Celý prostor náměstí následně projde kompletní přestavbou.

Podle Seckého se očekává, že práce na projektu začnou příští rok a budou trvat více než půl roku. Výběr stavební firmy, která rekonstrukci provede, ještě nebyl realizován, protože je třeba nejdříve dokončit projektovou dokumentaci a poté vyhlásit výběrové řízení.

Náklady na proměnu náměstí se odhadují na desítky milionů korun. 'Město je připraveno vyčlenit potřebné finance z vlastního rozpočtu,' uvedl Secký s tím, že přesná čísla zatím nelze předpovědět.

Projekt revitalizace náměstí ve Varnsdorfu je důležitým krokem k oživení městského centra a vytvoření atraktivního prostoru pro obyvatele i návštěvníky.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy