V Litoměřicích startuje 48. ročník veletrhu Zahrada Čech

V Litoměřicích začal 48. ročník veletrhu Zahrada Čech, který potrvá do 18. září. Akci podporují významní představitelé České republiky. Byly vyhlášeny soutěže o Regionální potravinu Ústeckého kraje a Potravinu z kraje Přemysla Oráče, kde uspěly produkty místních výrobců.


V Litoměřicích začal tradiční podzimní veletrh Zahrada Čech. Letošní 48. ročník jedné z nejvýznamnějších akcí pro zahrádkáře, sadaře, vinaře, zemědělce, kutily a chovatele potrvá do 18. září. Záštitu nad konáním akce udělili prezident České republiky Petr Pavel, předseda vlády Petr Fiala, ministr zemědělství Marek Výborný a hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller.

„Zahrada Čech patří mezi projekty Rodinné stříbro Ústeckého kraje, Ústecký kraj ji dlouhodobě podporuje a já doufám, že ji bude dál dlouhá léta podporovat,“ uvedl při slavnostním zahájení hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller.

První den Zahrady Čech byl tradičně ve znamení vyhlášení soutěží. Jako první proběhlo vyhodnocení soutěže o značku Regionální potravina Ústeckého kraje 2024. Toto prestižní ocenění je garancí původu surovin, kvality a poctivé výroby. Soutěž uděluje Ministerstvo zemědělství nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským produktům. O značku Regionální potravina se v Ústeckém kraji utkalo 52 místních výrobců s 259 produkty.

Značku Regionální potravina Ústeckého kraje pro rok 2024 získaly Pečená paštika ve slanině z Řeznictví & bistro – Jaroslav Durček, Litoměřický pršut z Pršutérie od Pršutérie Chovaneček, Tvaroh tučný BIO z Farmy U sluníček Heřmanov, Kefír z Minimlékárny pod Řípem, Kváskový chléb od Fokus Labe, Medový dort bez mouky z Cukrárny Adamant Krupka, Hruškový sirup od Perfectly Delicious, Karlátka BIO sušené švestky s peckou od Švestkové dráhy od Karlátka od Švestkové dráhy a Med květový z Českého středohoří z Včelí farmy Lovosice.

Čestné uznání získaly Ryby od Macka – Pstruh duhový a Kapr obecný od Radomila Macka.

Dále proběhlo vyhodnocení letošního ročníku soutěže Potravina z kraje Přemysla Oráče, která usiluje o propagaci regionálních potravin. O tuto značku se letos ucházelo 53 výrobců s rekordními 265 výrobky.

V soutěži uspěly produkty Šunka od kosti z Pršutérie z Pršutérie Chovaneček, Hrobská anglická slanina od Bohumila Holého, Vepřové ve vlastní šťávě od Daniela Stříbrného, Sýrové špalky z Krajské majetkové, Tvarohová pomazánka s kápií od Martina Honzy z Farmy Růžová, Kváskový chléb od společnosti Aplica, Makový koláč bez mouky od Petra Procházky, Kolekce Tartaletek (Tartaletka s čokoládou a karamelem, Tartaletka karamelová a Tartaletka malinová) z Family Bakery, Studentská desítka z Pivovaru Kocour, Limča Rakytník od společnosti Naturen, Račetická cibule odrůdy Red baron od Michala Ryšavého, Kdoule s Brandy z Lužických hor od Petra Psoty, Koprová omáčka s hovězím masem 650 g od společnosti Vineco a Hořčice kremžská od společnosti Senf. Mimořádné ocenění získaly výrobky Sváteční koláček tvarohový, makový a povidlový od Jiřího Ondečka a Koštický meruňkový destilát od Vratislava Nováka z farmy Karfíkův Dvůr.

Podzimní veletrh Zahrada Čech je každoročně očekávanou událostí zahrádkáři, chalupáři, kutily a milovníky přírody. Během následujících dnů vystoupí řada hudebníků jako například Heidi Janků, Vinšovanka, Babouci, kapela Lunetic a mnoho dalších. Návštěvníci se mohou těšit také na setkání s významnými osobnostmi. Dostanou i šanci zapojit se do různých kreativních aktivit.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy