Teplárna Komonšany chce spálit až 150 000 tun odpadu

Teplárna Komonšany plánuje spálit až 150 000 tun odpadu ročně z Ústeckého kraje, a tím snížit spotřebu fosilních paliv. Toto ušetří až 120 tisíc tun hnědého uhlí ročně a vyrobí až 600 terajoulů tepla a 60 gigawatthodin elektřiny pro Most a Litvínov.


Teplárna Komonšany připravuje významný krok v procesu dekarbonizace. S plány na spálení až 150 000 tun odpadu z Ústeckého kraje, který by jinak skončil na skládce, plánuje společnost výrazně snížit svou spotřebu fosilních paliv. Jak uvádí generální ředitel United Energy, Milan Boháček, bude to umožnit krajům a městům nakládat s odpady efektivně a šetrně k životnímu prostředí.

Společnost uvedla, že s touto změnou od fosilních paliv předpokládá úsporu až 120 tisíc tun hnědého uhlí ročně. Zařízení je navrženo tak, aby ročně produkovalo až 600 terajoulů tepla a 60 gigawatthodin elektřiny. Tento zdroj energie pak bude dodávat městům Most a Litvínov. Zařízení se plánuje zaměřit na nerecyklovatelný a dále nevyužitelný odpad jako alternativu k skládkování, které bude od roku 2030 zakázáno.

Plánované zařízení v Komoňanech bude postaveno konsorciem firem SES Tlmače, Metrostav DIZ a I&C Energo pod názvem SESMETIC. Spuštění zkouškového provozu je plánováno na jaro 2027. Polovinu nákladů pokryje dotace pro investora.

Paralelně s tím má i další ústecký region plány na stavbu odpadového zařízení. V areálu teplárny společnosti Actherm v Chomutově má vzniknout zařízení s kapacitou až 60 tisíc tun odpadu ročně. Podle šéfa Acthermu, Daniela Zemana, je jejich cílem zahájit zkouškový provoz v roce 2027.

Ekologická organizace Arnika však kritizuje plány ústeckého kraje na dvě odpadová zařízení. Podle nich je celková kapacita zařízení výrazně větší než potřeba Ústeckého kraje. Toto může znamenat zmenšení tlaku na recyklaci odpadů a může se stát otázkou, jakou motivaci budou mít obce nakládat s recyklací a prevencí produkce odpadu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Ústí nad Labem

Hlavní zprávy