Pražské letiště posílí kontroly cestujících na příletech

Letiště Praha, Cizinecká policie ČR a Celní správa ČR v souvislosti s novým ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví ČR posílí kontrolu aktuálně platných podmínek pro vstup do České republiky.


Společně tak reagují na postupně narůstající provoz na pražském letišti i možnost znovu cestovat za účelem turismu z dalších zemí. Od 1. září 2021 se tak upraví postup odbavení všech cestujících, kteří přiletí na Letiště Václava Havla Praha. Změny na obou terminálech pražského letiště se do odvolání dotknou turistů i občanů ČR i EU+, kteří se do Česka vracejí.

Letiště i nadále všem cestujícím doporučuje, aby si vždy dopředu zjišťovali všechna pravidla. Již před odletem ze své destinace do Prahy by měli mít připravené a ideálně vytištěné všechny potřebné dokumenty, příjezdový formulář i potvrzení o bezinfekčnosti, pokud ho z dané země potřebují.

„Nový model koordinujeme se zástupci ministerstva zdravotnictví i dalšími bezpečnostními složkami, které na letišti působí. Posilujeme také personální kapacity i vybavení tak, abychom urychlili celý proces odbavení na příletech. Cestující mohou rovněž kontroly na příletu do České republiky sami urychlit, pokud budou mít předem zjištěné aktuální podmínky a všechny dokumenty připravené,“ řekl místopředseda představenstva Letiště Praha Jiří Kraus.

Nové ochranné opatření umožňuje dalším lidem přicestovat do České republiky za účelem turismu. Musí mít však dokončené očkování proti onemocnění COVID-19 vakcínami, které byly schváleny Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) a cestovat ze zemí, jejichž certifikáty jsou uznávány. Podle prognóz se předpokládá, že se zvýší zájem i o cestování do Prahy.

Cestující budou podle nových postupů po příletu společně kontrolovat pracovníci Letiště Praha, příslušníci Cizinecké policie ČR a Celní správy ČR. Tento postup před pasovou hraniční kontrolou na Terminálu 1 i 2 se zaměří nejen na splnění všech podmínek na příletu, ale také dále podpoří zvýšení bezpečnosti všech cestujících i zaměstnanců pracujících na letišti.

Na příletu do České republiky se kontroluje, zdali mají cestující podle platného ochranného opatření vyplněný zejména příjezdový formulář (www.prijezdovyformular.cz), potvrzení o dokončeném očkování nebo doklad o prodělání nemoci v posledních 180 dnech. Cestující také mohou podle pravidel předložit také potvrzení o negativním testu na COVID-19. Konkrétní vyhodnocení situace bude však vždy záležet na případu daných cestujících a destinace, ze které přilétají.

Přehled aktuálně platných podmínek pro přicestovaní do ČR najdou cestující na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR. Konkrétní pravidla se řídí podle seznamu zemí dle míry rizika, který je pravidelně aktualizován na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR.

V rámci dalších opatření na cestující apelujeme, aby:

  • nosili povinně respirátor třídy FFP2 či alternativ ve všech vnitřních prostorách letiště,

  • dodržovali rozestupy od ostatních cestujících,

  • věnovali pozornost hygieně rukou a používali pravidelně dezinfekci


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy