Požár ve Vejprtech - ředitel domova čelí žalobě z nedbalosti

Okresní soud v Chomutově projednává případ požáru v domově pro mentálně postižené ve Vejprtech, kde v roce 2020 zemřelo devět lidí. Ředitel domova Viktor Koláček čelí obžalobě z nedbalosti, která mu může vynést tři až deset let vězení.


Okresní soud v Chomutově začal projednávat případ tragického požáru v domově pro mentálně postižené ve Vejprtech, který se nachází v Krušných horách. Při požáru či po nadýchání oxidu uhelnatého v roce 2020 zemřelo devět lidí. Ředitel zařízení Viktor Koláček čelí obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti, za což mu hrozí trest od tří do deseti let vězení. Sám Koláček uvedl, že s obžalobou nesouhlasí.

Státní zástupce obvinil Koláčka z nedodržování povinností, které jako ředitel měl plnit, a to zejména v oblasti požární ochrany. Obžalovaný údajně neoznámil dva požáry, které v zařízení vznikly v květnu a říjnu 2019. Podle žalobce také chyběla řádná dokumentace k požární ochraně. Koláček však tvrdí, že o těchto požárech nevěděl.

Policie uvedla, že požár byl založen jedním z klientů domova, který byl však označen za nepříčetného. Z tohoto důvodu policie celou věc odložila. Koláčkova obhájkyně zdůraznila, že její klient o předchozích požárech nevěděl.

Ředitel městské správy sociálních služeb Viktor Koláček, který nastoupil do funkce v roce 2014, před soudem líčil špatný stav objektů před tragickým požárem. Podle jeho slov se většině budov povedlo zkolaudovat až nedávno.

Oheň ve Vejprtech vznikl kvůli manipulaci s otevřeným ohněm ve společenské místnosti. Městská správa sociálních služeb poskytuje své služby 336 klientům a zaměstnává 220 pracovníků. Koláček uvedl, že finanční situace před požárem byla velmi obtížná. 'Příjmy byly malé, žilo se z ruky do úst,' řekl Koláček.

Koláček tvrdí, že nepřijal žádná patřičná opatření, protože mu nikdo neřekl, že by měl pořídit čidla. Sám tvrdí, že když se o požárech dozvěděl, pořídil čidla do osmi dnů. Jde o to, že požáry způsoboval jeden z klientů, který byl následně přemístěn.

Žalobce tvrdí, že pokud by Koláček přijal všechna opatření, doba evakuace by se při tragickém požáru zkrátila na neskutečně krátký čas. Koláček však argumentuje tím, že neexistuje jasný personální standard pro počet zaměstnanců na počet klientů.

Ředitel se také pozastavil nad chováním některých poškozených, kteří se přihlásili ke klientům až po jejich smrti. 'Přímý kontakt s těmi lidmi ve většině případů nebyl žádný,' řekl Koláček. 'Vadí mi dlouhý čas řešení této situace,' dodal s nadějí, že se spravedlnost ukáže.

Při požáru ve Vejprtech v lednu 2020 začalo hořet ve společenské místnosti. Bylo ohroženo 34 klientů a jeden vychovatel, který přivolal pomoc. Devět obětí činí tento požár jedním z nejtragičtějších v Česku.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy