Pánská obuv na letní turistiku

Léto je v plném proudu a vy stále nevíte, jakou obuv zvolit na procházky přírodou? Nevadí! Na následujících řádcích se dočtete, podle jakých kritérií vybírat kvalitní pánské boty na turistiku a jak se o ně vhodně starat, aby nám vydržely sloužit co nejdelší časové období.


Podle jakých kritérií vybrat vhodnou pánskou obuv na turistiku?

Výběr správné turistické obuvi může dát pánům celkem zabrat. Abychom se v botách cítili na horách jako v bavlnce, musí turistické pánské boty splňovat různá kritéria. Při nákupu tedy nekoukáme pouze na její cenu, ale také na kvalitu provedení, použité materiály, design, zpracování detailů apod.. Správná obuv by tak měla být vyrobena z kvalitních materiálů. Velké oblíbenosti se těší zejména přírodní kožené materiály, které zaručí nepromokavost, dobrou prodyšnost boty a zároveň jsou šetrné k přírodě. Udržitelnost je jedním ze znaků dnešních pokrokových mezinárodní značek. Turistická obuv by měla mít také dobře odpruženou a odolnou podrážku, která zvládne tlumit nárazy při kontaktu chodidla se zemí. Díky tomu nás po náročnějším treku nebudou bolet nohy ani naše záda. Důležité je také zpracování detailů obuvi. Všímáme si toho, jak jsou zarovnané švy, jak jsou zpracované oka na tkaničky i tkaničky samotné. Svršek obuvi by měl být prodyšný, aby se nám při chůzi nepotila noha. Neméně důležitý parametr je i design obuvi. Mnoho průzkumů dokázalo, že je velmi důležité, aby se nám v botách nejen dobře chodilo, ale aby se nám také líbil jejich vzhled. Má to co dočinění s motivací ke sportu samotnému. Cítíme-li se dobře v našich botách, pohání nás to k lepším výkonům. Chcete-li vybírat z opravdu širokého sortimentu pánské turistické obuvi, můžete nakouknout např. do prodejen CCC, kde je  k dostání sportovní turistická obuv v nejrůznějším barevném provedení.                

Jakou zvolit správnou velikost turistické obuvi?

Vhodnou velikost turistické obuvi poznáme zejména dle délky stélky boty. Dobře padnoucí boty by neměly nikde tlačit, noha by však neměla v botě ani plandat. Jestli-že zkoušíme obuv v obchodě, doporučujeme ji nakupovat až v odpoledních či večerních hodinách. Noha je již mírně nateklá a nejlépe tak simuluje situaci při chůzi v terénu. Pokud však rádi nakupujeme online, postačí nám údaj o délce stélky naší boty. Naměřený údaj pak porovnáme s velikostními tabulkami od různých výrobců. Jak je známo, různé světové značky mohou mít drobné nuance v číslování. Pro nakupování online se podívejte např. i na webové stránky CCC, kde si vybere každý z vás.

Jak se o turistickou obuv starat, aby nám dlouho vydržela?

Aby pánům vydržela obuv co nejdelší časové období, musí se o ni náležitě starat. Základem každé dobré výbavy by tak měla být zejména kvalitní impregnace, čistící pěna či pasta, bezbarvý ochranný krém, popř. také leštící houbička, napínáky a osvěžovač do obuvi. Zmíněné prostředky a pomůcky můžeme zakoupit i v prodejnách CCC. Na první pohled se může zdát, že se jedná o zbytečně velké množství přípravků a pomůcek za hodně peněz, opak je ale pravdou. Na boty stačí použít pouze malé množství prostředku a naší obuvi to výrazně prodlouží životnost. Ve finále tak šetříme peníze i náš čas. Komu by se přeci chtělo kupovat každou sezónu nové boty, když si můžeme pořídit jedny kvalitní, co budou odolné a budou nám dělat společnost hned několik sezón po sobě?!      


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Ústí nad Labem

Hlavní zprávy