Náramkový počítač: Jak vybrat ideální chytré hodinky?

Hledáte pomocníka, na kterého se můžete spolehnout během tréninku v posilovně nebo u pokladny v supermarketu? Pořiďte si chytré hodinky, kterými změříte počet ušlých kroků, tepovou frekvenci nebo provedete bezkontaktní platbu. Jakým parametrům byste měli při výběru chytrých hodinek věnovat pozornost?


Tzv. nositelná elektronika se v České republice těší nemalé popularitě. Podle Eurostatu používalo v roce 2020 chytré hodinky 2,8 milionu obyvatel České republiky, což odpovídá přibližně 35 % celkové české populace.

Z hlediska čísel se jedná o evropský unikát. Ve větší oblibě mají inteligentní technologie už jen na Islandu. Ten však není součástí Evropské unie, a tak lze v tomto ohledu považovat Čechy za opravdové rekordmany. Pokud se také chcete stát hrdým vlastníkem chytrých hodinek, máme pro vás 3 tipy, na co se při jejich výběru zaměřit.

1. Rozměry a design

Navštívíte-li některý z kamenných nebo internetových obchodů, které chytré hodinky nabízejí, možná budete trochu tápat, jak si v nepřeberné nabídce vybrat ty správné. Chytré hodinky jsou k dostání v různých velikostech, tvarech i barvách.

Nejčastější jsou modely s kulatým nebo hranatým displejem. A zatímco většina z nich ztělesňuje moderní, nadčasový design, naleznete i výrobce, kteří sázejí na tradiční vzhled mechanických ručiček.

Rovněž řemínky se vyrábějí v různém provedení. U vybraných hodinek je můžete libovolně obměňovat, aby ladil s vaším oblečením, ať už vyrážíte do posilovny, nebo na pracovní schůzku. Proto si nejprve ujasněte, při jakých příležitostech budete hodinky používat. Snáze si vyberete správný model.

2. Operační systém

K tomu, abyste si na hodinkách mohli přehrát svou oblíbenou skladbu, monitorovat srdeční činnost nebo odmítnout volající číslo, je nutné spárovat zařízení s chytrým telefonem. Operační systémy hodinek se často výrazně liší – prostředím, počtem funkcí nebo podporou češtiny.

Některé telefony, jako například iPhony, podporují pouze vybrané modely hodinek (v tomto případě Apple Watch). Jestliže už svůj chytrý telefon máte, ujistěte se, že bude s hodinkami kompatibilní.

3. Funkce na míru

Chytré hodinky vám umožňují sledovat mnohem více než jen aktuální čas. Vybrané modely nabízejí měření srdeční aktivity, vytvoření vlastního tréninkového plánu nebo navigaci v terénu. Stále žádanější je také technologie bezdrátové komunikace, díky níž lze chytré hodinky používat místo platební karty.

Tyto možnosti však nejsou dostupné u všech typů hodinek. Proto předem uvažte, bez jakých funkcí se neobejdete. Informace o tom, které funkce dané hodinky podporují, najdete v technických specifikacích produktu. Pečlivě si je pročtěte, abyste předešli pozdějšímu zklamání nebo neopodstatněné reklamaci.

Závěrem: Vyberte si tu správnou značku

V nižší cenové kategorii (okolo 5 tisíc korun) jsou populární hodinky Garmin nebo Samsung, zmiňované Apple Watch pořídíte v rozmezí od 6 do 10 tisíc korun.

U stejných výrobců však seženete i luxusní hodinky za více než dvojnásobek ceny. Záleží tedy na vás, zda si vystačíte s levnější variantou, nebo chcete hodinky, které vám poslouží jako minipočítač na zápěstí.

Zdroj: Luca Bravo, Unsplash

Autor: Redakce REGIONUSTI.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy