Gymnázium v Litvínově: Výuka v provizorních podmínkách

Provizorní výuka probíhá na gymnáziu T. G. Masaryka v Litvínově a to kvůli rekonstrukci. Učitelé i studenti se přizpůsobili omezenému vybavení a novým prostorám, vznikly improvizované učebny a společná sborovna. Rekonstrukce školy financovaná Ústeckým krajem by měla být dokončena příští rok.


Učitelka španělštiny Barbora Volejnová má ve své improvizované třídě k dispozici jen skromnou bílou tabuli. Přesto tuto situaci zvládá s nadhledem: „Nemám s tím žádný problém, je to v pořádku – tabule stačí. Prostory také vyhovují, takže jsme tu spokojeni,“ říká.

Budova bývalého prvního stupně základní školy U Bílého sloupu byla o prázdninách připravena pro návrat žáků na Gymnázium T. G. Masaryka v Litvínově, kde probíhá rozsáhlá rekonstrukce. Žáci se po mnoha letech vrátili do těchto prostor.

„Dostali jsme budovu prázdnou a čistou. Takže jsme ji vymalovali, posílili osvětlení a začali učit,“ vysvětluje ředitel školy Jan Novák. Největším problémem je podle něj vybavení učeben: „Z původní školy tu zbyly jen dvě tabule, takže jsme museli něco instalovat. Učitelům matematiky to nestačí, což je asi největší slabina.“

Nové prostředí přineslo učitelům i studentům několik změn. Pedagogové si musejí zvyknout na společnou sborovnu. „To je pro kolegy novinka – nejsou zvyklí sedět všichni pohromadě. Nicméně to bude během roku velmi zajímavé sledovat. Zatím je to ale dobré, bez incidentů,“ doplňuje Novák.

Improvizované učebny vznikly například z bývalé tělocvičny nebo vestibulu chodby. Studenti však tyto provizorní prostory přivítali bez větších obtíží. 'Je to trochu složitější, musíme se přesouvat,' přiznává maturitní studentka Marie Hovorková.

Rekonstrukce topení, elektrických rozvodů, vody a toalet v původní budově gymnázia, kterou financuje Ústecký kraj, vyjde na 30 milionů korun. Očekává se, že práce budou dokončeny do poloviny příštího roku.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy