ČR daruje 2,4 milionu vakcín proti covidu-19 zemím, které to potřebují

Vláda dne 26.7.2021 schválila materiál Ministerstva zdravotnictví, který počítá s darováním a prodejem přebytečných vakcín proti onemocnění covid-19 do zahraničí.


ČR má zajištěno dostatek očkovací látky pro své občany, může tak některé dodávky poskytnout zemím, které je potřebují.

S ohledem na příslib Evropské Rady, že EU daruje třetím zemím nejméně 100 milion dávek očkovacích látek, poskytne Česká republika skrze evropskou iniciativu COVAX (mezinárodní mechanismus pro darování očkovacích látek) nejméně 2,39 milionu dávek.

„Covid-19 porazíme jen tehdy, pokud se dostatečně naočkuje celý svět. Musíme proto pomoci státům, které nemají dostatek vakcín. Vhledem k tomu, že Česká republika má přebytek očkovacích látek, společně s ostatními členskými zeměmi EU daruje vakcíny těm státům, které je potřebují,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Státy měly možnost určit prioritní země, do kterých chtějí vakcíny poslat. ČR tak dar směřuje do balkánských zemí a zemí Afriky a Asie. Jsou mezi nimi například Ukrajina, Gruzie, Severní Makedonie, Bosna a Hercegovina, Mali, Thajsko či Bhútán. Vakcíny objednané ČR a určené jako dar budou dopraveny od výrobce rovnou do cílových zemí. Náklady na dopravu budou sdíleny v rámci všech států EU.

Mimo evropskou iniciativu COVAX Ministerstvo zdravotnictví ČR daruje 250 000 očkovacích dávek Vietnamu a 30 000 očkovacích dávek Tchaj-wanu.

„Jsme moc rádi, že můžeme pomoci zemím, které to potřebují,“ dodal ministr.

Vláda také schválila možnost prodeje očkovacích látek, které nebudou mít využití v ČR. Předkládaný materiál navrhuje přenechání části objednávky očkovací látky Comirnaty ve výši jednoho milionu dávek Slovensku. ČR za tyto očkovací látky nezaplatila žádnou zálohu a může tedy jednoduše snížit objem původní objednávky. Cílem není, aby ČR z prodeje realizovala zisk, ale aby nebyl nákup vakcín, které ČR nespotřebuje, na úkor státního rozpočtu.

Poznámka redakce: 

Užitečné odkazy na PDF ke stažení


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 28.07.2021 09:40




0 +
 
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy