Žádosti do programu COVID Gastro - Uzavřené provozovny se začnou přijímat od pondělí

0

covid - gastro, koronavirus, peníze, pomoc, provozovny, podnikatelé


Ministerstvo průmyslu a obchodu představilo i speciální kalkulačku.

Ministerstvo průmyslu a obchodu začne přijímat žádosti do 1. výzvy nového programu COVID Gastro - Uzavřené provozovny od pondělí 18. ledna 2021. Podnikatelé získají podporu za období od 9. října 2020 do 10. ledna 2021. MPO v pátek představilo i třetí výzvu programu COVID Nájemné a také speciální kalkulačku, kde si mohou podnikatelé spočítat finanční podporu, kterou od státu obdrželi nebo obdrží.

„Na pomoc je připraveno 2,5 miliardy korun. Předpokládáme, že o tuto dotaci požádá zhruba sto tisíc podnikatelů z aktuálně krizovými opatřeními nejvíc dotčených odvětví, kterými jsou například restaurace, kavárny, maloobchodní prodejny, kina, indoorová sportoviště, kadeřnice či další provozovny osobních služeb,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Všechny provozovny uzavřené kvůli pandemii koronaviru budou mít nárok na dotaci na každého pracovníka 400 korun za den. Výzvu jsme zveřejnili v pátek, aby se s ní všichni přes víkend mohli seznámit, od pondělka začneme přijímat žádosti.“
„O podporu mohou podnikatelé žádat za období od 9. října 2020 do 10. ledna 2021 na základě počtu zaměstnanců a spolupracujících osob OSVČ. V rámci každé aktivity bude započítáno tolik dní, po kolik bylo provozování této činnosti zakázáno či jinak zásadně omezeno, což v některých sektorech znamená až 79 dní,“ dodává náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

Dotace bude proplácena na náklady a výdaje na provoz a udržení podnikatelské činnosti, jako jsou např. osobní náklady, náklady na materiál, služby (včetně např. leasingu), odpisy, daně a poplatky, splátky úvěru, režijní náklady apod., vzniklé již od 1. února 2020 do 10. ledna 2021. Podrobné informace jsou k dispozici na webu mpo.cz v sekci Informace o koronaviru v záložce COVID – Provozovny.

Třetí výzva COVID Nájemné

Již třetí výzvou programu COVID – Nájemné pokračuje MPO v podpoře maloobchodních provozoven, tentokrát za období říjen, listopad a prosinec 2020.

„Žádosti je možné podávat od 22. ledna 2021 do 22. března 2021 prostřednictvím informačního systému. Výše podpory činí opět 50 % nájemného za poslední čtvrtletí roku 2020,“ říká náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro EU a zahraniční obchod Martina Tauberová a dodává: „Naším cílem bylo třetí výzvu pro uživatele dále zjednodušit například využitím již existujících dat v systému.“

Pokud žadatel úspěšně žádal ve druhé výzvě, systém mu nabídne automatický import jak jeho uživatelských dat, tak všech dat ke všem jeho provozovnám. Pokud se tedy žadateli neměnily žádné skutečnosti, může úspěšnou žádost z druhé výzvy jen zkopírovat a podat v řádu minut. Čestné prohlášení pronajímatele už nemusí mít úředně ověřený podpis. MPO rovněž nebude posuzovat tzv. spřízněnost osob, osoby blízké, osoby ovládající a ovládané, jednání ve shodě, podstatný vliv, ani konsolidační celek. Jediným limitem zůstává, že fyzická osoba nájemce a pronajímatele nesmí být totožná.

Nově budou mj. oprávněnými žadateli provozovny, které měly výjimku z krizových opatření vlády a neměly zakázán maloobchodní prodej zboží nebo poskytování služeb zákazníkům. Jde tak například o prádelny, čistírny, květinářství, potřeby pro zvířata, prodejny čajů apod. Tyto provozovny musí prokázat pokles tržeb za 4. čtvrtletí roku 2020 oproti stejnému období roku 2019 alespoň o 66 %.

COVID kalkulačka

MPO v pátek představilo i speciální COVID kalkulačku.

„COVID kalkulačka přepočítává podporu podnikatelů z dotačních programů státu na 1 měsíc tak, aby si mohli vypočítat celkový souhrn měsíčních dotací za období, kdy bylo jejich podnikání omezeno rozhodnutím vlády,“ říká náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku a podnikání Silvana Jirotková a dodává: „Věříme, že podnikatelům kalkulačka pomůže k lepšímu přehledu v dotacích a jejich výši.“ Kalkulačka je k dispozici na https://www.mpo.cz/cz/covid-kalkulacka-mpo.html

COVID rozcestník

Přehled všech covid dotačních programů je nově k dispozici na adrese http://1212.mpo.cz



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář